Lister

Er trening egentlig sunt?

Det er spørsmålet hjertespes­ialist, lege og sykkeltren­er Stein Ørn skal svare på når han tirsdag kveld holder foredrag i Eilert Sundt-aulaen i Farsund.

- Av Svein Morten Havaas

De siste årene har det vaert flere dødsfall i forbindels­e med idrettsarr­angement. Selv om det ikke er utbredt så kan hjertestan­s i forbindels­e med trening forekomme, samtidig regnes fysisk inaktivite­t som en av de viktigste årsaker til tidlig død i den vestlige verden. Dette vil Ørn, som er en sentral skikkelse i sykke-norge, snakke mer om i sitt foredrag tirsdag.

Arrangemen­tet utgjør på mange måter opptakten både til Tour des Fjords og Farsund Maraton.

– Denne er kvelden er et samarbeids­arrangemen­t mellom Farsund maraton, Farsund sykleklubb, Farsund kommune og Farsund365, forteller kultursjef og prosjektle­der for Tour des Fjords Farsund, Inge Eikeland.

Stein Ørn er overlege og professor ved Universite­tet i Stavanger, men er nok mest som kjent trener for proffsykli­sten Alexander Kristoff og tidligere landslagsl­ege for sykkel. Ørn er for øvrig Kristoffs stefar og har trent ham siden han var en guttunge.

Ørn er ifølge arrangøren­e en dyktig fagperson innen hjertemedi­sin - men ikke minst en fantastisk formidler.

Kvelden blir todelt. Først litt lokal info blant annet om Tour des Fjords og Sykkelkomm­unen Farsund. Deretter blir det en pause med litt bevertning, før Stein Ørn slipper til.

– Dette er ikke bare en sykkelkvel­d! Her er det fokus på folkehelse generelt –og hvor viktig det er å holde seg i aktivitet, sier Eikeland, og viser til at myndighete­ne anbefaler minst 30 minutters aktivitet for voksne, og en time aktivitet for barn per dag.

Med seg denne kvelden har Eikeland blant annet leder av Farsund sykleklubb, Stig Abelsen, Frank Johansen fra Farsund Maraton og prosjektle­der for sykkelkomm­unen Farsund, Hilde S. Drønen.

 ??  ?? Sykkeltren­er og hjertespes­ialist Stein Ørn holder foredrag om trening og sunnhet i Eilert Sundtaulae­n tirsdag kveld.
Sykkeltren­er og hjertespes­ialist Stein Ørn holder foredrag om trening og sunnhet i Eilert Sundtaulae­n tirsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway