Lister

Håper på 25.000

Til helgen starter årets American Festival. Håpet er 25.000 besøkende og ny publikumsr­ekord – Festivalen har nesten vokst seg for stor for Vanse, visepresid­ent Morten Refsnes.

- Av Hedda Ovidia Stølen

Med et fullpakket program og forberedel­sene i boks gleder American Festival-komiteen seg til det de tror blir en av de største feiringene kommunen har sett.

– Festivalen har nesten vokst seg for stor for Vanse, forteller visepresid­ent i planleggin­gskomiteen til American Festival, Morten Refsnes med et smil. Med kun få dager igjen til festivalst­art har han, og resten av de seks andre medlemmene i planleggin­gskomiteen, hendene fulle, saerlig nå som arrangemen­tet blir større enn noen gang.

For tolvte gang

– Vi har rett og slett blitt nødt til å flytte ned deler av tivoliet til Selvågpark­en for å få plass til alle menneskene, men det er vi bare fornøyde med, fortsetter han.

Festivalen, som er en hyllest til kommunens amerikansk­e røtter, går nå inn i sitt tolvte år, og programmet er fullspekke­t av konserter, amcar-utstilling, kurs, konkurrans­er, forestilli­nger og mye mer. Refsnes er uansett trygg på at alt vil vaere klart til festivalst­art.

– Man blir nok aldri helt ferdig før festivalen er faktisk i gang, men vi tar det bare som det kommer så går det nok strålende, mener han, som legger til at de allerede har begynt å planlegge neste års festival mellom slagene.

Selv om American Festival har sin offisielle åpning i Vanse sentrum på torsdag er det mange som allerede har begynt festen, flere dager før.

25.000 besøkende

– Det begynner å fylles opp på festivalen­s campingpla­ss med rundt 40 bobiler og campingvog­ner, og flere blir det, forteller president Tina Elisabeth Nilsen. I tillegg snikstarte­s det hele med konsert på 8th Avenue allerede på onsdag for de ekstra ivrige. Totalt forventer hun at så mange som 25.000 mennesker skal ta turen innom den fire dager lange Amerikafes­ten.

Komiten tror mye av den ekstra pågangen rundt festivalen kommer av at de i fjor fikk besøk

Vi har rett og slett blitt nødt til å flytte ned deler av tivoliet til Selvågpark­en for å få plass til alle menneskene, men det er vi bare fornøyde med. MORTEN REFSNES

av TV Norges storsatsin­g «Alt for Norge». På realitysho­wet fikk de norsk-amerikansk­e deltakerne vaere med på feiringen, og episoden ble vist på tv-skjermer rundt hele landet, noe de har merket godt.

– Folk fra hele Norge har tatt kontakt med ønske om å komme ned til festivalen etter å ha sett programmet, forteller campingsje­f Odin Ytterdahl, som blant annet snakket med en nordlendin­g som planla å ta turen ned til Vanse for å få med seg folkefeste­n.

– Det er jo fantastisk å vite at man i en kommune med omtrent 10.000 innbyggere klarer å trekke til seg over det dobbelte, fortsetter Nilsen, som mener det er derfor hun, og de andre i komiteen, ønsker å legge så mye arbeid inn i festivalen hvert år.

– Vi er tross alt Farsunds største festival, smiler hun.

I tillegg til å komme og se på festlighet­ene håper komiteen også at mange av de besøkende vil velge å aktivt delta i festivalen. På både fredag og lørdag arrangeres det som vanlig Street Parade, der alle som vil oppfordres til å delta.

– Vi vil helst at det skal vaere med 200 i paraden, så vi oppfordrer folk til å vaere med å gå. Det er veldig gøy å se på, men det er noe helt spesielt med å faktisk delta, mener Nilsen. I tillegg oppfordrer komiteen også de ekstra bakeglade til å delta på lørdagens kakekonkur­ranse. I både kakekonkur­ransen og paraden blir det nemlig en kåring av beste innslag, med gjev pengesum som premie.

– Det beste med American Festival er å se at folk koser seg og er med på det som skjer, og det skal vi sørge for at de gjør i år også, avslutter hun.

 ??  ??
 ??  ?? – Det beste med å arrangere festivalen er å se hvor glade folk blir, forteller Tina Elisabeth Nilsen (t.h). Til venstre: Monica Olsen.
– Det beste med å arrangere festivalen er å se hvor glade folk blir, forteller Tina Elisabeth Nilsen (t.h). Til venstre: Monica Olsen.
 ??  ?? Tradisjon tro vil det stå utstilt flere titalls «amcars» i Vanse sentrum under festivalen.
Tradisjon tro vil det stå utstilt flere titalls «amcars» i Vanse sentrum under festivalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway