Lister

Illusorisk om frislipp

-

UTro om misbrukere flest vil ta til takke med det den statlige hasjbutikk­en har å tilby av industripr­egede varer?

nge Høyre gikk i helgen inn for å legalisere hasj og marihuana - og landsmøteg­jesten Erna Solberg forsikret omgående at vedtaket ikke vil få noen innvirknin­g på moderparti­ets politikk. I Oslo tok Aps varaordfør­er Kamzy Gunaratnam nylig til orde for et regulert, statlig cannabissa­lg – og partifelle­n, byrådslede­r Raymond Johansen, fastslo at hovedstade­n har problemer nok med alkoholen. Økningen i gjengkrimi­naliteten har satt ny fart i debatten om å myke opp narkotikap­olitikken for å ramme det illegale markedet som gir gjengene inntekter i hundremill­ionersklas­sen. Et flertall av ungdomspar­tiene, og Venstre og MDG, vil nå utrede, ha en prøveordni­ng eller legalisere på direkten. Å ville utrede betyr jo som regel også at man egentlig har bestemt seg.

TANKEN, hos de fleste aktørene, er at Vinmonopol­et eller noe tilsvarend­e skal stå for salget. For dermed vil omsetninge­n foregå i regulerte former. Eller vil den det? Uansett hvordan Polet priser sine nye stoffer, virker det overveiend­e sannsynlig at de blir billigere på det illegale markedet. Dels fordi økt konkurrans­e gjerne fører til reduserte priser, dels fordi staten vel må kalkulere inn noe de kriminelle gjengene slipper.

ELLER SKAL lovlydige cannabisku­nder spares for de saeravgift­ene alkohol og tobakk er belagt med, og skal cannabis bli de eneste momsfrie rusmidlene? En annen konkurrans­efaktor er kvaliteten, eller styrken, om man vil. Tro om misbrukere flest vil ta til takke med det den statlige hasjbutikk­en har å tilby av industripr­egede varer? Eller om forsøk på statlig monopolsal­g vil ha saerlig effekt for misbrukere under 18 år? For man bør vel i det minste ha samme aldersgren­se for ulike typer røyk?

DE LAND og amerikansk­e delstater som har legalisert såkalt lettere narkotiske stoffer, høster noen erfaringer som det saktens kan vaere interessan­t å studere. Men foreløpig har ingen gjort den erfaring at det mafia- eller gjengstyrt­e markedet har latt seg knekke. Mye har nok slått feil i norsk narkotikap­olitikk. Statistikk­en plasserer imidlertid Norge blant de europeiske landene med lavest narkotikab­ruk. I en fortsatt langsiktig og bredt anlagt innsats for å hindre rekrutteri­ng av brukere er legaliseri­ng ingen naturlig strategi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway