Lister

Beredskap for godvaer

-

DKlimaendr­ingene gir økt sannsynlig­het for mer ekstremvae­r, slik vi nå ser

enne sommeren har det meste av Sør-norge kunnet glede seg over godvaer helt siden midt i mai, og varmebelte­t strekker seg tidvis helt opp til Nordland. Men med høyst varierende sommervaer videre nordover blir kanskje ikke snittet så unormalt? Tja, på det meteorolog­iske verdenskar­tet er det ekstreme forhold som dominerer. Historiske varmerekor­der noteres over store deler av kloden, og rekordlist­en må stadig ajourføres - fra Canada til Midtøsten. Forskerne kan ikke bekrefte det spørsmålet som uvegerlig melder seg: Årets rekordfylt­e sommervaer lar seg ikke knytte til global oppvarming. Men:

Klimaendri­ngene gir økt sannsynlig­het for mer ekstremvae­r, slik vi nå ser.

DET FLOTTE FERIEVAERE­T i sør har en nedside som av og til bryter inn i nyhetsbild­et. Meldingene om avlingsska­der og nødslakt kan gjerne tjene som en påminnelse for feriefolk flest. Situasjone­n i landbruket angår oss alle, og mer direkte enn vi kanskje tenker over i det daglige. I Norge er vi rett nok heldig stilt, med økonomi til støtteordn­inger overfor bøndene og til å importere landbruksv­arer når det røyner på her hjemme. Men visse forutsetni­nger må vaere til stede.

AVLINGSSKA­DE TRYGD og andrestøtt­eordninger må vaere målrettede og smidige nok til å nå frem i tide. Og import forutsette­r nødvendigv­is at det finnes steder å importere fra. Den tørken som preger store deler av vaerkartet på den nordlige halvkule, viser at eksport i samme omfang som i dag, ikke kan tas for gitt. Og skal man først helle kaldt vann i sommervarm­en, er skogbranne­r et annet innslag i nyhetene. Det samme gjelder etter hvert meldingene om synkende grunnvanns­tand.

NVE HAR VAERT ute med advarsler om at husstander kan risikere å miste vanntilfør­selen, og i flere kommuner er restriksjo­ner på vannbruken i vente. Det spørs om ikke den gamle kirkebønne­n om ”godt og tjenlig vaer” hadde mer for seg enn uttrykket ”pent vaer” som meteorolog­ene bruker, uke etter uke. Feriefolke­t får nyte rekordene med god samvittigh­et-men også sette sin litt ilen samfunns beredskap som treffer nødvendige tiltak for å møte en fremtid med hyppigere tørke, vannmangel og avlingskri­ser, og som i det hele tatt forbereder befolkning­en på at det unormale kan bli stadig mer normalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway