Lister

Trives blant bilene

Sivert Svardal fra Konsmo har alltid vaert interesser­t i bil. Nå går han inn i sin fjerde sommer som ansatt hos Gumpens Auto i Lyngdal.

- Av Hedda Ovidia Stølen

– Jeg trives veldig godt i jobben, så det er ikke noe bittert å vaere her selv om det er sommer, forteller Sivert Svardal fra Konsmo. Det er tirsdag formiddag og 18-åringen har nettopp begynt på lunsjpause­n sin for dagen før det er tilbake til arbeidet med bilene på Gumpens Auto Lyngdal.

SVARDAL BEGYNTE først å jobbe i bilforretn­ingen da han var mellom 13 og 14 år, og har siden den gang tilbrakt mye av tiden sin blant bilene.

– Da jeg først begynte her gikk det mest i å vaske litt biler og hjelpe til der det trengtes, fortsetter han. Nå er han til stor grad ansvarlig for klargjørin­g av alle bilene som skal selges.

– Før bruktbilen­e eller de nye bilene som kommer rett fra fabrikken skal selges må jeg først vaske dem på utsiden, og så polere dem. I tillegg må jeg rengjøre alt på innsiden, skifte dekk og se til at alt på bilen fungerer, forteller Svardal, som akkurat nå holder på med klargjørin­gen av en bil sendt rett fra en fabrikk og som skal hentes senere samme dagen.

GJENNOM DE fire årene i jobben har han vasket og klargjort en god del biler, og sett en god del ting.

– Jeg har plukket opp mye rart, blant annet en god del chips, men det pleier alltid å bli fint og rent til slutt, forteller han.

I tillegg til å ha blitt bedre på vedlikehol­d og vask av bil mener han også at jobben har gjort ham mer ansvarlig.

– Nå som jeg har jobbet her en stund har jeg fått mye ansvar, og jeg har laert hvor viktig det er å jobbe. Det var nok derfor pappa ville ha meg ut i jobb så tidlig, slik at jeg laerte meg å arbeide og ikke bare satt hjemme og latet meg , fortsetter han.

DET ER NEMLIG ingen tilfeldigh­et at Svardal har endt opp i jobben i bilbransje­n. Hans far er daglig leder for Gumpens Auto i Lyngdal, og selv tok 18-åringen nylig gull i europamest­erskap i rallycross, som er hans store lidenskap.

– Jeg har rett og slett bil i blodet, smiler han.

– Blir det tid til noe rallycross når du jobber så mye?

– Jada, jeg får fint tid til begge deler. Det er nok rally som er førsteprio­ritet uansett, forteller Svardal. Denne sommeren har han til nå jobbet fire uker, og annet enn en kommende friuke, blir det fullt kjør frem til skolen starter igjen. Det er heller ikke noen rallyløp igjen før august, men selv med en uke fri fra både jobb og rally blir det nok mye bil da og.

– Jeg kommer til å mekke litt på bilen uansett om jeg har fri, men jeg skal nok få til å slappe av litt og vaere med venner også, mener han.

SVARDAL TROR nok ikke at klargjørin­g-sjobben på bilforretn­ingen i Lyngdal blir det han kommer til å velge som fast yrke i fremtiden, men noe som har med bil å gjøre er det ganske garantert at det blir.

– Det er jo dette jeg liker å holde på med, så jeg er veldig glad for å ha denne jobben. Planen for fremtiden blir å fortsette med å fokusere på bil og rallykjøri­ng, avslutter han.

 ??  ?? Sivert Svardal har alltid vaert interesser­t i bil, så jobben på Gumpens Auto passer ypperlig for ham.
Sivert Svardal har alltid vaert interesser­t i bil, så jobben på Gumpens Auto passer ypperlig for ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway