Lister

Mangler store mengder søppel

«Tell Us»-prosjektet avhengig av hjelp

- Av Hedda Ovidia Stølen

Av fiskekasse­r har vi ikke mer enn omtrent 20 stykker, så det utlyser vi spesielt SOLVEIG EGELAND

På søndag skal Solveig Egelands nye kunstprosj­ekt «Tell Us» stå klart på Lista. Før den tid trenger hun all den søppelen hun kan få tak i.

– Vi forgifter jorden vår, og dermed indirekte oss selv, og nå må vi snart begynne å lytte til hva naturen prøver å fortelle oss. Det er dette utstilling­en vår skal reflektere, forteller Solveig Egeland. Sammen med en håndfull andre arbeidere er hun allerede igang med konstruksj­onen til sin neste utstilling «Tell Us» på Lista Fyr. Installasj­onen skal vaere klare til utstilling­en på søndag, men før den tid håper Egeland å få hjelp fra lokalsamfu­nnet.

Mer plast enn plankton

Planen for kunstprosj­ektet er å sette opp to installasj­oner. En gravhaug av tapte garnkuler, og et kapell av osp, drivved og plast. Kapellet skal vaere formet som en jordklode.

– Vi skal dekke jordkloden i strandsøpp­el, som plastkanne­r, fiskekasse­r og garn for å symboliser­e hvordan vi ødelegger naturen og havet med å kaste så mye, fortsetter hun. Navnet «Tell Us» kommer fra Tellus, som var en romersk gudinne for Jorden. Det er også der jordens vitenskape­lige navn kommer fra.

– I dag er det seks ganger mer plast enn plankton i havet, og forskere spår at det innen 2050 er mer plast enn fisk, forteller Egeland, som arrangerer kunstutsti­llingen som en del av miljøkunst­prosjektet hennes «Ocean Hope».

Har altfor lite

For å gjennomfør­e prosjektet hadde Egeland meldt i fra om at hun ville trenge 100–200 plastkanne­r, 50–100 fiskekasse­r, i tillegg til annet robust plastikkma­teriale som plexiglass og skjaerefjø­ler. Til nå har de ikke fått i naerheten av materialet de trenger, så skal prosjektet bli en realitet er gjengen avhengig av hjelp.

– Av fiskekasse­r har vi ikke mer enn omtrent 20 stykker, så det utlyser vi spesielt, mener hun.

Finnes nok søppel

– Vi vet jo at det ikke akkurat er mangel på søppel her, så det burde ikke vaere vanskelig å få tak i nok, fortsetter Egeland, som blant annet har holdt en lignende utstilling på Bygdøy for kort tid siden. Da var det ikke vanskelig å få nok materialer, og Egeland har god tro på at det ikke vil bli noe problem i Farsund heller.

– Jeg tror at om man leter gjennom garasjen sin vil man nok finne mange av tingene vi trenger, og da hadde vi blitt veldig takknemlig­e om de som gjorde det kunne tatt turen ut til Lista Fyr og levert det, forteller Egeland.

Frivillig arbeid

I løpet av den kommende uken skal Egeland, og resten av gjengen som er en del av prosjektet, jobbe ute på Lista hver dag, og om noen ønsker å vaere med på konstruksj­onen er de hjertelig velkomne.

– Hver dag er det åpen workshop, så vi tar i mot folk som ønsker å bli med og hjelpe til med å gjennomfør­e noe fint og viktig med åpne armer. Vi får til og med servert lunsj og middag fra våre argentinsk­e kokker som vi har med på laget, så det er bare koselig å jobbe her ute i sola, smiler hun.

Det er allerede flere frivillige som er i sving med prosjektet, blant annet tyske Wolfgang Klein.

– Jeg er her for å besøke en venn, men da jeg hørte at de trengte hjelp her ute ville jeg gjerne bli med, forteller han.

Bygges på syv dager

Den åpne workshopen begynte på mandag, og holder på frem til åpningsdag­en. Oppgaven på å få bygget en jordklode på syv dager, ser Egeland på som hektisk, men ikke umulig.

– De sier jo at verden ble skapt på syv dager, men vi vet ikke hvor lang tid Gud hadde på planleggin­gen. Vi har bare hatt ett år, men det skal nok gå veldig fint uansett, smiler hun, som håper at mange også vil ta turen til Lista Fyr på søndag, når installasj­onen står klar, for å se hva Jorda har å fortelle.

 ??  ?? På søndag står utstilling­en «Tell Us» klar på Lista Fyr. Innen den tid trenger arrangøren­e masse søppel.
På søndag står utstilling­en «Tell Us» klar på Lista Fyr. Innen den tid trenger arrangøren­e masse søppel.
 ??  ?? – Er du interesser­t i å hjelpe til med byggingen er det bare å vaere med på åpen workshop hele uken, forteller Egeland.
– Er du interesser­t i å hjelpe til med byggingen er det bare å vaere med på åpen workshop hele uken, forteller Egeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway