Lister

Savner en klar plan

Eks-redaktør i Søgne og Songdalen Budstikke om ny avisstrukt­ur

- Av Bjørn Hoel

– Jeg synes det er underlig at man gjør disse store endringene uten en åpenbar plan.

Det sier tidligere redaktør i Søgne og Songdalen Budstikke, Roar Osmundsen, når vi ber ham om en kommentar i forhold til ny avisstrukt­ur, med sammenslåi­ng av redaktørfu­nksjon.

– Det er bare kort tid siden Budstikka og Lindesnes fikk felles redaktør, men de skuer vel mest til erfaringen­e som er gjort i Bergen, fortsetter han.

For en drøy uke siden ble det kjent at styrene i Søgne og Songdalen Budstikke, Lindenes og Lister vedtok at det skal bli en felles publisher, altså felles redaktør og daglig leder for de tre avisene.

Følelser for avisen

Roar Osmundsen var redaktør for Budstikka i 18 år, før han sluttet i vinter og gikk over i stillingen som naeringspo­litisk leder i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­nd.

– Strukturen­dringene ble bestemt etter at jeg sluttet. Jeg fikk et veldig godt tilbud og det var ingen stor dramatikk rundt det jobbskifte­t. Men siden jeg har vaert redaktør for avisen i 18 år, så er det klart at jeg har følelser for avisen fortsatt, sier Osmundsen.

– Hvordan var ditt forhold til styreleder Sturle Rasmussen?

– Det var jo ikke så lenge vi samarbeide­t. Han tok over som styreleder sju måneder før jeg sa opp, så det er helt begrenset hvor klart inntrykk jeg fikk, sier han.

Han innrømmer at det var merkelig å forlate skuta etter 18 år.

– Men jeg hadde passert 40 år og det var på tide å prøve noe annet. Og skal du gjøre noe nytt, så må du jo også gi slipp i det du har hatt, sier han.

– Underlig

Roar Osmundsen sier til Lister at han synes det er underlig at man gjør disse store endringene uten en åpenbar plan.

– Jeg må presisere at det eneste stedet jeg har lest om dette er i Medier24, men til gjengjeld pleier de å gi fyldig info i mediesaker. Utover et ønske om at de lokale redaktøren­e skal slippe administra­tiv jobbing, virker det – sett utenfra - som at publishere­n selv må stake ut kursen for de tre avisene, uten å få med seg noen klare ideer på reisen, sier han.

Ellers i konsernets aviser så rapportere­r publishere­n rett til Schibsted sentralt, som man gjør i Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Faedreland­svennen.

–Så blir spørsmålet, kommer de til å gjøre det her også, at den ene publishere­n i sør rapportere­r inn for de tre avisene. For lokalavise­ne vil jo det innebaere besparelse­r hvis de må lønne faerre ledere ved at publishere­ne skal rapportere direkte til Oslo i stedet for å gå via Bergen. Det blir spennende å se om dette er en tanke bak omlegginge­n, sier han.

60–70 mill

De tre avisene omsetter for mellom 60 og 70 millioner kroner i året, og vil altså vaere en anselig bedrift samlet sett, ifølge Osmundsen.

–En naturlig konsekvens på sikt tenker jeg vil vaere besparelse­r på ledernivå, sier Osmundsen.

Når det gjelder styrets argument om at strukturen­dring skal bidra til tettere samarbeid, ikke minst digitalt, mener Osmundsen at det kan gjøres på flere måter enn med ny avisstrukt­ur.

– Jeg ledet et prosjekt hvor det var fire aviser fra ulike konserner som arbeidet tett sammen for å fornye journalist­ikken. Så det er klart det er mulig. I lokalavisv­erden er det enklere å samarbeide på tvers av for eksempel eierstrukt­urer, fordi svaert få av dem er direkte konkurrent­er. Dessuten har jo Schibsted et samarbeid gjennom sin teknologis­ke plattform. I det hele tatt gjelder det å forankre slike ting i ledergrupp­a, sier eks-redaktøren.

Forstår bekymringe­n

Han understrek­er at han ikke kjenner alle detaljene – han sluttet 28. februar i år.

– Forstår du Sveinungs Jensens bekymring for at dette er første skritt mot en sammenslåi­ng av tre aviser, og mener det vil svekke avisens selvstendi­ghet, uavhengigh­et og sjel?

– Ja, det gjør jeg. Han leder jo tross Norges beste lokalavis, så jeg forstår godt at han frykter for egenarten til avisen, sier Roar Osmundsen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Tidligere redaktør i Budstikka, Roar Osmundsen, synes det er underlig at man gjør så store endringene uten en åpenbar plan.
FOTO: PRIVAT Tidligere redaktør i Budstikka, Roar Osmundsen, synes det er underlig at man gjør så store endringene uten en åpenbar plan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway