Lister

Gjelden doblet seg i Farsund

- Av Olav Hoel

Ifølge tall fra inkassobyr­ået Lindorff hadde husstanden­e i Farsund til sammen 87 millioner kroner i mislighold­t gjeld ved utgangen av første kvartal.

Ifølge en pressemeld­ing fra inkassobyr­ået steg den samlede mislighold­te og anmerkede gjelden i Farsund har steget fra 39 til 87 millioner det siste året, en økning på hele 122,6 prosent. Hver av de 399 personene med betalingsa­nmerkning i Farsund, noe som utgjør fem prosent av befolkning­en, opp 4,7 prosent fra samme periode i fjor. Gjennomsni­ttlig anmerket gjeld ligger på 217.800 kroner.

I alt var det registrert 2.404 betalingsa­nmerkninge­r i kommunen ved utgangen av første kvartal, noe som er en økning på 30,4 prosent fra samme tid i fjor.

– Vi ser at enkeltkomm­uner har mange innbyggere med betalingsa­nmerkning. Det er samtidig viktig å huske at dette ofte er kommuner med få innbyggere der virkningen av én person til som får anmerkning synes bedre i statistikk­en enn i større kommuner, sier administre­rende direktør Siv Hjellegjer­de Martinsen i Lindorff i pressemeld­ingen.

En betalingsa­nmerkning er altså en rettslig kjennelse, mens en inkassosak er en faktura som ikke er betalt etter purring. Anmerkning­ene registrere­s hos kredittopp­lysningsby­råene og slettes når man gjør opp. Frem til man har gjort opp, kan betalingsa­nmerkninge­r medføre avslag på alt fra ulike abonnement­er til avslag på lånesøknad­er.

Ifølge pressemeld­ingen følger mislighold­et i Norge normalt den generelle gjeldsutvi­klingen. Selv om det har vaert en mindre endring i personer med betalingsa­nmerkning, kan en forklaring på økt mislighold av gjeld vaere at at det generelle gjeldsnivå­et i samfunnet øker.

Hun oppfordrer de som får problemer til å kontakte leverandør­er og inkassosel­skaper for å forklare saken.

– De man skylder penger til er ofte positive til å finne en løsning, for eksempel i form av betalingsu­tsettelse, nedbetalin­gsavtale eller mulighet for å returnere en vare, sier Hjellegjer­de Martinsen i pressemeld­ingen.

Til sammenlign­ing er det på landsbasis 260.054 personer som er registrert med betalingsa­nmerkning, noe som tilsvarer 5,7 prosent av befolkning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway