Lister

Dømt for Snap-sex

17-åring dømt til 60 dagers betinget fengsel

- Av Svein Morten Havaas

17-åringen filmet samleiet han hadde med en yngre jente og la det ut på Snap. Det straffet seg.

17-åringen fra Lister-regionen filmet at han hadde samleie med en to år yngre jente for så å dele det med kamerater på Snapchat. Nå er han dømt.

Den 17 år gamle gutten er i Lister tingrett dømt til 60 dagers fengsel. Dommen er gjort betinget og soningen er utsatt med en prøvetid på to år. I tillegg må unggutten betale en bot på 3.000 kroner, subsidiaer­t seks dagers fengsel. Han er også dømt til å betale 10.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til jenta som er fornaermed­e i saken. Det erstatning­skravet har han akseptert og retten har lagt partenes enighet til grunn for domslutnin­gen på dette punktet.

Til kamerater

Det var i høstferien i fjor – i oktober måned – at den seksuelle omgangen mellom de to ungdommene ble filmet av gutten. Han filmet akten med sin mobiltelef­on og gjorde deretter filmen tilgjengel­ig for flere kamerater på det sosiale mediet Snapchat. Gutten var 16 år gammel på gjerningst­idspunktet, mens jenta hadde fylt 15.

Han er nå dømt for brudd på straffelov­ens paragrat 311 første ledd som omhandler produksjon og utgivelse av fremstilli­ng av seksuelle overgrep mot barn og forleding av personer under 18 år til å la seg avbilde i fremstilli­nger med seksuelt innhold.

Tilsto

I retten avga 17-åringen en uforbehold­en tilståelse. Riktighete­n av denne er styrket av de øvrige opplysning­ene i saken, ifølge retten. Disse opplysning­ene er hentet fra avhør av den fornaermed­e jenta 25. januar i år, avhør av siktede samme dag og avhør av jentas mor 16. januar.

Både siktede og hans verge har samtykket til at saken blir avgjort ved tilståelse­sdom. Det har heller ikke retten hatt betenkelig­heter med å gjøre.

17-åringen er ikke tidligere straffedøm­t eller bøtelagt. Han erkjente straks straffesky­ld under politiets etterforsk­ning av saken. I tillegg har han gjort anstrengel­ser for å få slettet videoen ved hjelp av familie og venner.

– Alvorlig

I dommen understrek­es sakens alvorlighe­tsgrad.

– Krenkelse av andres privatliv og psykiske integritet gjennom å dele bilder ved bruk av sosiale medier er en alvorlig integritet­skrenkelse, skriver sorenskriv­er Versland.

Han viser til at straffen i saker som denne både skal ha preventive virkninger overfor lovbrytere­n, men også markere overfor allmennhet­en hvor alvorlig en slik krenkelse blir vurdert av samfunnet og domstolene.

At siktede selv spredte den aktuelle fremstilli­ngen på sosiale medier er skjerpende ved straffeutm­ålingen.

– Når slikt materiale først er gjort tilgjengel­ig for andre, er det utenfor gjerningsp­ersonens kontroll hva som videre skjer, understrek­er dommeren.

Ikke identifise­rt

Det er vektlagt ved straffeutm­ålingen at filmklippe­t ikke viser fornaermed­es ansikt eller på annen måte identifise­rer henne.

– Det var tale om et filmklipp på 6–8 sekunder, og kjønnsorga­ner vises ikke. Det legges til grunn at siktede ikke hadde til hensikt å krenke fornaermed­e ved spredninge­n. Det er kun siktede som kan identifise­re videoen, skriver Versland videre i dommen.

Ved straffeutm­ålingen vises det også til politiets lange sakbehandl­ing. Det er gått ni måneder siden den straffbare handlingen fant sted, og saken var i det vesentlige oppklart i januar.

– Saksbehand­lingstiden har samlet sett vaert for lang ut fra lovbruddet­s art og siktedes og fornaermed­es aldre, understrek­er dommeren.

Jentas bistandsad­vokat, Wenche Wiblemo, har begjaert forbud mot offentlig gjengivels­e av dommen, men denne anmodninge­n ble ikke tatt til følge. Retten anser det tilstrekke­lig at mediene foretar en anonymiser­ing som følger av alminnelig god presseetik­k.

Når slikt materiale først er gjort tilgjengel­ig for andre, er det utenfor gjerningsp­ersonens kontroll hva som videre skjer. DOMMER ROBERT VERSLAND

 ??  ??
 ??  ?? En 17 år gammel gutt fra Lister-regionen er dømt til 60 dagers betinget fengsel for å ha spredd film av et samleie mellom ham og en to år yngre jente på Snapchat.
En 17 år gammel gutt fra Lister-regionen er dømt til 60 dagers betinget fengsel for å ha spredd film av et samleie mellom ham og en to år yngre jente på Snapchat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway