Lister

Flere vil til skolen

-

FI alle fall viser hovedoppta­ket her et gledelig sammenfall mellom ungdomskul­lets preferanse­r og samfunnets behov.

lere ønsker å bli laerere, og flere får mulighet til å bli det. Årets hovedoppta­k til høyere utdanning viser en økning på 14 prosent fra 2017 når det gjelder tilbud om studieplas­s med sikte på en jobb i grunnskole­n. Tallet stemmer til optimisme, etter mange år hvor problembes­krivelsene har vaert iøynefalle­nde på dette området. Hva er det så som har fått pilene til å peke så pass sterkt i riktig retning?

Lederen i Utdannings­forbundet, Steffen Handal, legger vekt på oppgraderi­ngen til masternivå. Dessuten har skolen fått mye positiv omtale i det siste, tilføyde han da opptakstal­lene ble presentert. Debatten rundt fagfornyel­sen og den nye laerernorm­en har bidratt godt i så måte.

EN SKOLEDEBAT­T hvor laereryrke­t i praksis snakkes ned, har gjerne motsatt effekt – uansett gode hensikter. Det vaere seg i stortingss­alen eller i fagforenin­gskamp. Vår nyere historie rommer noen eksempler på dette også. I denne omgang gjenstår det bare å håpe at alle som er tilbudt studieplas­s står løpet ut. Likeså at de som har fått et såkalt betinget tilbud kommer seg igjennom sommerens forkurs med forbedrede karakterer. Kravet er blant annet et karaktersn­itt på 3,5 og 4 i praktisk matte.

SAERLIG MATTEKRAVE­T kan føre til at motiverte ungdommer dropper laererdrøm­men. Samtidig kommer den landsdekke­nde laerernorm­en som KRF vant frem med overfor regjerings­partiene, til tross for høyst mangelfull utredning og budsjetter­ing. Og selv uten dette kravet til nye stillinger, vil norsk skole måtte basere seg på utfaglaert­e krefter ennå i lang tid. Svaret på disse utfordring­ene bør imidlertid ikke vaere å senke karakterkr­avene, slik blant andre «skoleparti­et» SV argumenter­er for.

FLERE PROFESJONS­STUDIER har et tilsvarend­e dilemma. Men faglig kvalitet må vaere et tungtveien­de hensyn. Og ganske saerlig når yrket er oppgradert, søkertalle­ne øker og norsk skole scorer middelmådi­g på internasjo­nale målinger, ville reduserte opptakskra­v vaere feil signal. Her får heller myndighete­ne følge utviklinge­n nøye, som det heter. Og uansett karakterni­vå får man sette sin lit til en grundig vurdering av personlig egnethet for laereryrke­t. I alle fall viser hovedoppta­ket her et gledelig sammenfall mellom ungdomskul­lets preferanse­r og samfunnets behov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway