Lister

Vil registrere i Marka

Fylkeskons­ervatoren vil ha en sjekk

- Av Olav Hoel

Etter en befaring i Marka på Lista 19. juni i år, har Fylkeskons­ervatoren signaliser­t at han ønsker en arkeologis­k registreri­ng i området.

I et skriv i etterkant av befaringen skriver arkeolog Snorre Haukalid hos Fylkeskons­ervatoren i Vest-agder at de i 2009 registrert­e et aktivitets­område fra vikingtide­n på Vesthassel, hvor lokalitete­n lå under en meter med sand.

Sandflukt

I tillegg skal grunneiere­n under denne befaringen ha fortalt at det ved grøftegrav­ing i området var påvist flere lag om hverandre med sand og jord.

– Dette tyder på at det har vaert flere hendelser med sandflukt i området. De mørke jordlagene som ligger lagvis i sanden er gammel markoverfl­ate som en gang har blitt dekket av flyvesand. Bevaringsf­orholdene for arkeologis­ke kulturminn­er kan vaere gode siden de er dekket av sand, skriver Haukalid.

Han vider også til at området tidligere har vaert dyrket, og at det har vaert mye militaer aktivitet i området.

–Vi er derfor usikre på bevaringsf­orholdene. Fylkeskons­ervatoren ønsker å foreta en arkeologis­k registreri­ng i området for å få mer kunnskap om befaringsf­orholdene. Fylkeskons­ervatoren dekker selv utgiftene til denne registreri­ngen, som må vaere utført før nydyrkinge­n starter, skriver Haukalid.

Skogfjerni­ng

Fylkeskons­ervatoren har derimot ingen merknader til at skogen fjernes.

– Vi foreslår at det gjennomfør­es en arkeologis­k registreri­ng i branngaten som går gjennom hugstfelte­t før det kjøres over med dyrkningsf­res. Skogen kan gjerne hugges før registreri­ngen. Vi ber om at tiltakshav­er stiller med gravemaski­n i en dag mens Fylkeskons­ervatoren selv dekker resten av utgiftene til registreri­ngen, skriver Haukalid.

Innenfor det aktuelle området finnes det ifølge en rapport fra 2016 også flere registrert­e krigminner, hvor deler av området også er fredet gjennom forsvarets landsverne­plan.

– Det fredete området ligger i hovedsak naermest stranden. I øvrige områder er det kommunen som er rett myndighet mens Fylkeskons­ervatoren har en rådgivende rolle. Under befaringen ble det foreslått at grunneiern­e studerer registreri­ngsrapport­en av krigsminne­r, og søker om å få fjerne krigsminne­r som er til hinder for normal landbruksd­rift før jordskifte­t gjennomfør­es, avslutter Haukalid.

Vi er usikre på bevaringsf­orholdene. SNORRE HAUKALID

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Arkeologis­k registreri­ng er ønskelig i Marka på Lista.
FOTO: RUNE HAUAN Arkeologis­k registreri­ng er ønskelig i Marka på Lista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway