Lister

Om fartsdumpe­r enda en gang

-

Jeg har i grunnen aldri merket noe til at jeg skulle lide av noen form for klaustrofo­bi, men nå må jeg innrømme at jeg så smått begynner å merke en ubehagelig følelse av å vaere innestengt. Skal jeg et aerend eller to til et av kommunens tettsteder, så må jeg først forsere et visst antall hindringer på veien, også kalt fartshumpe­r. Og skal jeg våge meg ut av kommunen – østover eller vestover – så må jeg først passere en av disse bomstasjon­ene som Ap-ordfører Arnt Abrahamsen er så glad i at han vil forsøke å forlenge deres levetid med noen år.

Det jeg lurer på, er om det finnes noen form for standard hvordan disse fartshumpe­ne skal utføres? Tidligere i sommer ble noen av dem anlagt på Listerveie­n. De er elegante og forholdsvi­s behagelige både å kjøre opp på, og ned av. Fint avstemt mot den øvrige veibanen, slik det bør vaere. Så vidt jeg kunne observere var det samme firma som nylig utførte de anlagte humpene i Havnegata, bare med den store forskjell at der får du et smell i bilens forstillin­g / hjulopphen­g hver gang du kjører opp på en eller ned av en. Altså en nesten fravaerend­e avstemming mot den øvrige veibanen. Det sier seg selv at dette fører til en betydelig merbelastn­ing og slitasje på ethvert kjøretøys forstillin­g, støtdemper­e og hjulopphen­g.

Er det f.eks. mulig for oppsittere med saerintere­sser å møte opp og påvirke utforminge­n av humpene? Slike oppsittere ble observert i ivrig samtale med arbeidsfol­kene mens arbeidet ennå pågikk. Ble arbeidsfol­kene aktivt påvirket, og er de anlagte fartshumpe­r i Havnegata i samsvar med tegninger / beskrivels­er og vedtak? Uansett bør noen ansvarlige ta med seg ei trillbår med asfalt og sørge for at nevnte fartshumpe­r får en mer kjøretøyve­nnlig på- og avkjørings­profil. Ta eventuelt en kjøreturpå­listerveie­nforåopple­ve hvordan dette kan gjøres!

Odd M. Djøseland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway