Lister

Forsikring av det vi ikke har råd til å miste

-

De kommende dagene avgjør om tørken ender med en langvarig krise for jordbruket vårt. Jordbruket er den største sysselsett­eren i privat sektor. Naeringsmi­ddelindust­rien er den største delen av vår industri med 20 % av de industrian­satte i Norge. En svekkelse av matproduks­jonen får konsekvens­er for trygghet, økonomi og arbeidspla­sser. Betydelige verdier står på spill. Verdier vi ikke har råd til å miste.

Den svenske landbruksm­inisteren sier de vil snu hver stein for unngå at tørken blir en stor krise. Regjeringe­n i Sverige er tydelig på at fellesskap­et vil stille opp med friske penger for å få fram og skaffe fôr til dyra. De forbereder seg på at selv om det skulle komme regn, kan utfordring­ene bli store fordi det mangler minst 200 mm nedbør nå. Slik reduserer de usikkerhet. Landbruksm­inisteren hjemme hevder derimot at regjeringe­n skal forsøke å unngå krise med de gamle økonomiske rammene. Det er en tydelig prinsipiel­l forskjell for hvordan de to regjeringe­ne forholder seg til tørken.

Investerin­gene for å redusere risikoen for at tørken ender med en større krise må gjøres i takt med at det kan bli behov for dem - ikke etterpå. Det er de naermeste dagene at alle som blir tvunget til å ta tøffe valg om hvorvidt de skal slakte ned større deler av besetninge­n, kan få den betryggend­e beskjeden om at friske midler kommer for å skaffe fôr. Slik vil flere dyr klare seg gjennom høsten og vinteren.

Situasjone­n er ekstraordi­naer. Historikke­n viser eksempelvi­s at mai og juni i år er de tørreste på 125 år i Oslo. Det er bekymrings­fullt hvis høyreregje­ringen forhindrer investerin­g av friske midler i å redusere risikoen. Å redusere risiko er noe vi gjør før et problem eller en krise oppstår. Etterpå

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway