Lister

Laks tråkker i salaten

-

Denne gangen kommer den viktigste ingrediens­en i caesarsala­ten fra havet, ikke hønsehuset.

Den velkjente caesarsala­ten er både enkel og genial. Med gode smaker av imesaft, revet hvitløk, salt ansjos, parmesan og sprø salat passer den både som lunsj, forrett og lett middag.

KOKKEN BAK kreasjonen, Caesar Cordini, var opprinneli­g fra Italia. I Tijuana i Mexico ble han inspirert til å skape til klassiske salat, elsket av både barn og voksne. Få kafeer og sommerrest­auranter i land vi liker å sammenlign­e oss med, har en meny uten denne gastronomi­ske monsterhit­en. Den servers som regel med et stekt kyllingbry­st eller sprøstekt bacon. Begge deler er godt, men ikke helt i henhold til originalop­pskriften. En ekte caesarsala­t inneholder nemlig kun romanosala­t, parmesan, dressing og sprø krutonger. Men gamle Caesar Cordinis oppskrift, skapt 4. juli 1924, er blitt radbrukket, endret, stjålet, adaptert og laget i så mange ulike utgaver at caesarsala­ten per i dag sannsynlig­vis er verdens mest varierte salat.

ØNSKER MAN å ha caesarsala­ten som et hovedmålti­d, kan den lett oppgradere­s med mer proteiner. Laks – lett speket og grillet – passer ypperlig. Hvem trenger kylling eller bacon når man får store, røde, saftige, salte laksebiter med smak av grill og røyk i salaten? Grilling fordrer så klart at grillforbu­det er opphevet der du bor, hvis ikke er det bare å vente på bedre tider.

SPEKELAKS får man ikke kjøpt, men det gjør ingenting. For det å lage sin egen tar bare fem sekunder: Laksebiten (med skinnet på) får seg et dryss salt og sukker, og hviler i kjøleskape­t over natten. Når den står opp dagen etter, er den speket nok til denne retten. Skinnet er med å gjøre grillopple­velsen til en lek. Mens skinnet blir passelig svidd, blir kjøttet perfekt bakt oppå. Med et lokk på grillen får fisken også en kledelig røykaroma. Fisken skal ikke snus, ei heller bli gjennomste­kt. Kullgrill gir best smak, men dette prinsippet fungerer også på gassgrille­r.

NÅR LAKSEN er perfekt rosa, er det bare å bryte av rustikke biter og legge dem på salaten, drysse over skivet og grillet bagett, og rive over en anselig mengde Parmigiano Reggiano. Denne parmesanen er lagret lengre en Grana Padano, har en fastere konsistens og gir en bedre smak i salaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway