Lister

Frykt for trafikkuly­kker

Frykt for trafikksik­kerheten på Åvitslands­veien Flere beboere på Åvitsland og i Haukeli er bekymret for trafikksik­kerheten.

- Av Olav Hoel

I et felles brev til Lyngdal kommune skriver beboerne at det er flere forhold som de mener er til alvorlig fare for trafikksik­kerheten. Brevet er signert Snefrid og John Verdal, Turid og Rolf Verdal, Liv Goa og Rune Fåland, Svein Spilling og Kari Mørk, Kjersti S og Henry Verdal, Marte Larsen, Agnes Larsen, Anne Signe Birkeland og Kjell Magne Larsen.

Løse masser

Utfordring­ene skal ifølge beboerne starte allerede i bunnen av bakken ved Lyngdal Kristne Grunnskole, hvor de krever rutine på sikring mot istapper.

–Det har vaert istapper her før utbygginge­n også, men langt ifra av de dimensjone­r som nå. Sykkel og gangsti passerer tett inntil bergrabben der istappene dannes, og vår bekymring går på både skolebarna som må passere på vei til og fra skolen, og de stadig økende mengdene med turgjenger­e og syklister som bruker Åvitslands­runden og turen til Månen, skriver de i brevet.

Et annet krav de har er en forsvarlig sikring av løsmassene ovenfor hårnålssvi­ngen, hvor løsmassene ifølge beboerne er forsøkt sikret med en form for duk som er knyttet fast i blant annet vegetasjon­en.

– Her er det stadig steiner og masse som løsner og havner —i beste fall —i grøfta. Stadig er det steiner av en viss størrelse som havner i veibanen, og som forbipasse­rende må prøve å dytte ut i grøfta. Der ligger de fremdeles godt synlige. Murene som er lagt opp i forbindels­e med utbygging av Åvitslands­bakken blir heller ikke vedlikehol­dt. Det gror stadig flere småtraer ut mellom steinene. Vi frykter at murene skal sprenges og begynne å sige ut i veien eller rase, skriver de i brevet.

Bedre tilsyn

De krever også langt bedre tilsyn med og vedlikehol­d av grøfter, kummer og stikkrenne­r i området da vannet flyter konstant i veibanen når det regner. Samtidig krever de at det blir gjort umiddelbar­e tiltak for å sikre veien mot vann og is

– Dette gjelder den øverste svingen, rett ved lekeplasse­n og der asfalten per i dag slutter. Her flommer vannet via innkjørsel­en til det øverste huset på venstre side når man kjører oppover, og her ligger det an til å bli farlige situasjone­r når det blir frost. Vi har hatt flere vintre med en stor issvull midt i svingen. Denne gjør det farlig å passere strekninge­n, spesielt på vei ned, skriver de.

Ber om vurdering

De viser også til at det i 2017 ble foretatt grøfterens i den grusede delen av Åveslandsv­eien helt inn til Haukeli. Her mener de nå at grøftene er så brede at de spiser opp en del av veibanen som fra før er smal, og så dype at de vil kunne gjøre materielle skader på kjøretøy om man kommer utfor kanten.

De viser til at veien er trafikkert, både av beboere, turgjenger­e og tyngre kjøretøy som skal til gårdsbruke­t innerst i veien, og at det nå blir gjort en befaring på stedet.

– Vi ber nå om en omgående vurdering av tilstanden for hele grusveien inn til Haukeli med hovedfokus på siste del av bakken opp i første omgang, men også av dype, brede grøfter og lite brukbare møteplasse­r lengre innover i veien. Vi ønsker at dere lager en avtale med oss om befaring av forholdene, og en plan for hva som skal gjøres før vinteren setter inn. Dette er svaert viktig for de mange som er nødt til å forsere bakken opp og ned på vei til og fra jobb eller aerend. Veiforhold­ene slik de nå er absolutt ikke akseptable, avslutter de i brevet.

Det har vaert istapper her før utbygginge­n også, men langt ifra av de dimensjone­r som nå. BEBOERNE I BREVET

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Beboere på Åvitsland og i Haukeli ber om at det blir tatt grep i Åvitslands­bakken og Åveslandsv­eien. Her fra hårnålssvi­ngen.
FOTO: TOM ARILD STØLE Beboere på Åvitsland og i Haukeli ber om at det blir tatt grep i Åvitslands­bakken og Åveslandsv­eien. Her fra hårnålssvi­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway