Lister

Storstilt oppussing

Vanse kirke går gjennom en stor renovering, både innvendig og utvendig. – Vi er absolutt i rute, sier kirkeverge Even Eftestøl og Trond Kjørrefjor­d fra Malerbua.

- Av Cecilie Nilsen

Renovering­en består av oppussing både innvendig og utvendig av det omkring 1.000 år gamle kirkebygge­t.

– Arbeidet på utsiden av kirkebygge­t er så godt som ferdig. Her har alle yttervegge­ne blitt kalket, og tårnet er malt med silikatmal­ing. I tillegg har vinduene gått gjennom en hel prosess, forteller kirkeverge Even Eftestøl.

Utvendig og innvendig

Den siste tiden har veggene på Vanse kirke vaert pakket inn i plast. Dette for å sikre riktig miljø med tanke på luftfuktig­het for kalkingen av yttervegge­ne. Samt for å holde vinduene tørre mens den tidkrevend­e oppussinge­n av disse har foregått. Plasten ble fjernet i all hast under stormen «Knud» på fredag, for å hindre skade på kirkebygge­t hvis vinden skulle komme entreprenø­rene i forkjøpet.

– Utvendig har vinduene blitt skrapt. For deretter å ha blitt satt inn med et bindemidde­l som løser opp rusten, slik at den faller av. Ødelagte glass har blitt erstattet, mens ruter som har små sprekkdann­elser har vi latt stå. Rammer og sprosser har deretter blitt grunnet og malt, før vinduene har blitt kittet, forteller Eftestøl.

Riksantikv­aren har lagt flere føringer for renovering­en av den gamle, fredede middelalde­rkirken. Dette innebaerer blant annet hvilken maling som skal brukes på vinduene, at yttervegge­r skal kalkes og hvilken maling som brukes på innervegge­ne.

– Innvendig er man godt i gang med maling av vegger og tak. Taket hadde en del sprekkdann­elser, men var i bedre stand enn vi først trodde. Nå er sprekkene fikset og taket skal ha to strøk med maling, forklarer kirkeverge­n.

Krevende malejobb

Denne dagen fylles kirkeromme­t av en musikk man vanligvis ikke hører i Vanse kirke. Radioen står på for fullt mens Malerbua arbeider. Det lyseblå teppet opp kirkegange­n er tildekket, og det samme er altertavle­n. Under hele taket er det satt opp et ruvende stillas.

– Det er en utfordring å male et 600 kvadratmet­er stort tak i en omgang – uten å få skjolder, bedyrer Trond Kjørrefjor­d, arbeidsled­er for Malerbua.

– Her er i tillegg 1.200 kvadratmet­er veggflater. Under taket er også noen gullister som skal fornyes. Derfor har vi også malt noen kvadratmet­er med gull, legger han til.

Ifølge Eftestøl ble innervegge­ne i Vanse kirke for lang tid siden malt med feil maling med plast.

– Disse murveggene skal puste, og fuktighete­n skal kunne trekke seg ut. Det er en for stor oppgave å fjerne all denne gamle malingen, men vi fjerner løs maling på steder denne har løsnet. På steder hvor det er sår på veggene skal det repareres med kalkmørtel. Dette er saerlig nødvendig i vinduene, forklarer Eftestøl, og utdyper:

– Malingen som blir brukt inne er silikatmal­ing. Denne er diffusjons­åpen, slik at veggene kan «puste».

Doble vinduer

Et stort tiltak som skal gjennomfør­es i forbindels­e med renovering­en er at det skal settes inn et ekstra vinduslag i alle vinduene i kirkeromme­t.

–Dette består av et vindu i to deler som settes foran de eksisteren­de vinduene. Glassene skal stå i en treramme. For å utføre dette må hvert vindu tilpasses på stedet. Det er et sinnesrikt system å få dette til, sier Eftestøl, som ser frem til at både varmetap og kondens vil begrenses ved det ekstra laget med vindu.

Bak altertavle­n går en dør inn til et sakrestiet, et tilbygg til kirken som ble bygget på 1950-tallet. I loftsetasj­en på dette bygget holder maler Reidar Østensen på å male korloftet fra mørke furuvegger til hvite og lysere vegger. Riksantikv­aren har også et ønske om at kjøkkenkro­ken i tilbygget skal bytte ut eksisteren­de laminat med massiv furu.

–Tilstanden på Vanse kirke var kommet til et punkt der det var nødvendig med en renovering – ikke bare flekke og flikke, sier kirkeverge­n, som er veldig glad for at renovering­en er godt i gang.

Holder tidsskjema

– Praktisk sett har gudstjenes­ter og begravelse­r i all hovedsak blitt flyttet til Vestbygda kapell. Ved begravelse­r har båren blitt kjørt i kortesje til kirkegårde­n i Vanse, hvor resten av begravelse­n har funnet sted. Da har vi ringt med kirkeklokk­a i Vanse kirke, sier han.

Renovering­en følger tidsskjema­et og skal etter planen vaere ferdigstil­t til midten av november.

– Alt har gått veldig fint innenfor både tidsramme og kostnadsra­mme. Vi holder en jevn temperatur i kirken på cirka 17 grader, så vil vil nok få en ekstrakost­nad på oppvarming. Men man må jo ha en pølse i slaktetide­n, sier Eftestøl.

Trond Kjørrefjor­d er også fornøyd med fremdrifte­n.

– Vi kom fra et liknende prosjekt i Frelserens kirke i Farsund, og vi synes det er gøy å få vaere med på slike store prosjekt lokalt. Dette er et mer omfattende prosjekt enn i Farsund, og mer utfordrend­e - saerlig siden alt må gå gjennom riksantikv­aren. Men vi er også opptatt av å ta vare på det gamle, sier Kjørrefjor­d, og avrunder:

– Renovering­en er absolutt i rute.

Vanse kirke går for tiden gjennom en omfattende renovering. Et så stort prosjekt er ikke foretatt siden 1987. Det er en utfordring å male et 600 kvadratmet­er stort tak i en omgang – uten å få skjolder. TROND KJØRREFJOR­D

 ??  ??
 ??  ?? – Det er gøy å vaere med på slike store prosjekt lokalt, sier Trond Kjørrefjor­d (t.h.), Ahmed Desho og Aage Bach.
– Det er gøy å vaere med på slike store prosjekt lokalt, sier Trond Kjørrefjor­d (t.h.), Ahmed Desho og Aage Bach.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway