Lister

Kikket på fuglene

Med sosial prat og latter over kikkerter var det mange som laerte mer om fugler på Lista og høsttrekke­t til sydligere strøk.

- Av Cecilie Nilsen

Rovfuglene vet godt at det er store konsentras­joner av potensiell tapas på Lista-strendene på høsten. JONAS LANGEBRÅTE­N

En gruppe på omkring 20 laerte mer om fugler og høsttrekke­t på Lista fyr da Lista fyr og Besøkssent­er våtmark Lista arrangerte naturlos med Jonas Langebråte­n på søndag.

Sosial kunnskap

– Man laerer enormt mye av guidede turer som dette. Jeg minnes ikke alt, men noe får man med seg. Det gjør at man blir mer oppmerksom når man går på tur og bruker blikket annerledes ute i naturen. Man får mer kunnskap om fugl, varselskri­k og blomster, forteller Anne Lill Kvam.

Sammen med blant annet Gunn Olufsen og Anne Lind flyter samtale og latter mens de kikker etter fugl i hver sin kikkert.

–Det er også sosialt. Og her er ingen spørsmål for dumme. Jonas forklarer alt så godt han bruker ikke fremmedord. Dette anbefaler vi til alle, sier Olufsen.

– Potensiell tapas

– Myrsnipa er gjerne den dominerend­e fuglen på Lista i antall, fortalte Langebråte­n til de fremmøtte, og forklarte videre om både sandløper, lappspore, polarsnipe og tundrasnip­e.

Før turen gikk ut og alle fikk låne kikkert, fortalte Langebråte­n om fuglenes høsttrekk på Lista. I tillegg til de vanlige trekkfugle­ne gav han også en innføring i hvilke rovfugl som trekker fra Lista; spurvehauk, vandrefalk, myrhauk, sivhauk, husvåk, hønsehauk, tårnfalk og dvergfalk.

–Rovfuglene vet godt at det er store konsentras­joner av potensiell tapas på Listastren­dene på høsten, fortalte Langebråte­n.

Ikke minst fikk de fremmøtte høre om fugler som ikke er vanlige i resten av landet, men som er Listas «spesialite­ter».

– Mer eksotiske fugler er steppehauk­en, som pleier å dukke opp på Lista i slutten av august. Staer får av og til besøk av sin eksotiske slektning, rosenstaer. Når den er voksen har de rosa og svarte fjaer, fortalte Langebråte­n, og fortsatte:

– Andre sjeldne gjester fra øst er gullbrynsa­nger. Man kan godt si at hvis man ser fugl med et hvitt stripe på vingen – vingebånd – så er det ofte en sjelden gjest.

Eksotiske og sjeldne

Noen fugler kan vaere fravaerend­e noen år på Lista. Andre år kommer de i store flokker.

– Nøtteskrik­a er et eksempel dette. Denne kan komme i hundrevis eller tusenvis i et invasjonså­r. Trolig skjer dette når det er mangel på mat i et område, og hele bestanden må legge ut på vandring. Ugler kan også komme i invasjoner. For noen år siden var det havugleinv­asjon på Lista, og man kunne se mange ugler i tretoppene, sa naturlosen, og pekte på blåmeisen som den vanligste invasjonsa­rten. Han fortalte at rekorden på ringmerkin­g av blåmeis ved fuglestasj­onen på Lista fyr, er 600 blåmeis på en enkelt morgen.

Langebråte­n viste flotte bilder av alle fuglene han pratet om på storskjerm. Artige historier ble også fortalte om stjertmeis, staer, fjellvåken og sanglerka. Til slutt viste han et bilde av en flokk måker som hvilte i Vågsvollvi­ka.

– Noen måker har også et høsttrekk. Sildemåka er en av de fuglene som trekker lengst – helt til Vest-afrika.

 ??  ??
 ??  ?? Mange fikk mer kunnskap om fugl og høsttrekke­t på Lista.
Mange fikk mer kunnskap om fugl og høsttrekke­t på Lista.
 ??  ?? – Man laerer enormt mye av guidede turer som dette, sa Anne Lill Kvam. Her speider Anne Lind (t.v.), Anne Lill Kvam og Gunn Olufsen etter fugl.
– Man laerer enormt mye av guidede turer som dette, sa Anne Lill Kvam. Her speider Anne Lind (t.v.), Anne Lill Kvam og Gunn Olufsen etter fugl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway