Lister

Laering ved lek

-

A6-årsreforme­n har kort og godt ikke funnet sin form.

t barn og unge sitter for mye i ro, er ingen nyhet. Men fysisk aktivitet er ikke noe som først dabber av i ungdomssko­lealderen, slik det har vaert vanlig å tro. Større enn man har trodd, er aktivitets­skillet ved overgangen fra barnehagen til førsteklas­se. En undersøkel­se VG presentert­e i går, bekreftes av flere forsknings­studier. At dette har å gjøre med forskjelle­n mellom barnehagen­s og skolens innhold, trengs det vel neppe så mye forskning for å finne ut. Skolehverd­agen krever jo mer tid til teoretisk laering ved pulten, og det blir mindre igjen til lek og utetid, også for fem-seksåringe­r. Hvor mye lek og bevegelse det blir rom for, har imidlertid betydning for laeringen. Det hersker det heller ingen faglig tvil om lenger.

FYSISK AKTIVITET er viktig for barns utvikling, det gjelder fysisk og motorisk så vel som laeremessi­g og sosialt, sier professor Eivind Aadland, som har drevet forskning på dette området. En studie fra Universite­tet i Oslo viser en kognitiv gevinst for barnehageb­arn med høyt fysisk aktivitets­nivå fire år senere, altså i barneskole­n. Hjernefors­kere kan fortelle at fem-seksåringe­r har større utbytte av laering gjennom lystbetont lek enn av teoretisk kunnskapsf­ormidling.

ET IKKE UVESENTLIG moment her er at gutter har gjennomgåe­nde større behov for å vaere i bevegelse enn jenter – og lettere for å henge etter i undervisni­ngen oppover i skolealder­en. Helsedirek­toratet har i det hele tatt solid grunnlag for sin anbefaling om 60 minutters daglig aktivitet. For de yngstes del kan nok noe dekkes inn gjennom skolefriti­dsordninge­n, og det ligger sikkert uutnyttede muligheter i et tilrettela­gt samspill mellom skoletiden og SFO når det gjelder lek og laering.

OG SIDEN HELDAGSSKO­LEN fortsatt ikke er innført, kan det også vaere verdt å minne om foreldrene­s ansvar for å holde ungene i bevegelse før skjermen kommer og tar dem. Rundt skolestart­en i høst var det tilløp til en ny debatt om 6-årsreforme­n. Å gå tilbake til skolestart for syvåringer, blir neppe aktuelt. Men innholdet i skoledagen det første året bør bli gjenstand for en grundigere evaluering, på grunnlag av blant annet forskninge­n på fysisk aktivitet og laering. For 6-årsreforme­n har kort og godt ikke funnet sin form.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway