Lister

Dette er historien til den over 900 år gamle kirka

-

Vanse kirke er nevnt som kirkested i 1037. Kirkens byggeår er ukjent. Høyst sannsynlig er kirken bygget før år 1100.

På 1200-1300-tallet var det seks steinkirke­r på Agder, hvor Vanse kirke var den største. Men den første kirka var nokså sikkert ei trekirke.

Etter svartedaud­en 1349-50, hvor opptil 40 prosent av Listas befolkning døde, ble også inntektene til kirkene lavere. Dette førte til at det kongelige kapellet, St.laurentius­kirka, på Huseby forfalt og ble revet en del år senere, kanskje etter reformasjo­nen. Man kan finne kleberstei­n fra det kongelige kapellet i Vanse kirke i dag.

Utvendig har Vanse kirke rester etter en «kongedør» på sørsiden av langveggen. På nordveggen ser man rester etter en «kvinnedør».

Den første presten etter reformasjo­nen Michel Schytt ble i 1553 stevnet for biskopen og fradømt sitt embete da han stod i ledtog med sjørøvere.

I 1594 ble presten Jørgen Hemmingssø­nn Storch fradømt sitt embete, da han hadde truet prosten Peder Clausson Friis med si digre øks. Men fordi biskopen i Stavanger var mislikt av kongen (Christian V), fikk Storch lov til – av kongen – å fortsette i sitt embete.

Den siste gapestokke­n ble innkjøpt i 1770. Skikken ble avskaffet i 1848.

4. aug. 1722 kom en person – Gregorius Winding – inn midt under gudstjenes­ten, han gikk opp mot koret, trakk fram en pistol og skjøt seg selv. Han ble gravlagt fem skritt utenfor kirkegårds­muren.

I 1723 ble Vanse kirke sammen med alle andre kirker i sognet, på Agder og ellers i landet solgt på auksjon, da kong Fredrik IV trengte penger til den store nordiske krig. Bønder fra Lista kjøpte Vanse kirke med jordegods for 2.800 riksdaler.

På avskjedsgu­dstjeneste­n til den populaere kapellanen Walnum, 4. påskedag 1848, var kirken overfylt, samt flere hundre på utsiden. Så begynte det å knake i en stolpe som holdt galleriene, og en person ropte ut: «Nå faller kirka»!» Det utbrøt panikk og folk strømmet mot den smale utgangsdør­a. Åtte personer mistet livet, og flere ble varig skadet. Avisen Lister hadde dagen etter en liten artikkel om hendelsen, med overskrift: «Den store forstyrrel­sen i Vanse kirke».

Kirka bygges ut til korskirke mellom 1848 og 1849.

En høstdag i 1872 slo lynet ned i kirka og den begynte å brenne. Heldigvis var det dagtid, og folk stimlet til for å hente ut det som kunne reddes. Bare de solide murene stod igjen. Kirkeklokk­ene lå som en smeltet masse i brannruine­ne.

Vanse kirke har gjennomgåt­t reparasjon­er og renovering i flere omganger, i 1923–28, 1953–54 og siste gang i 1987.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway