Lister

Mozart, KORK og California

- Av Svein Morten Havaas

Denne helgen skal Vanse guttekor - Deo Gloria synge Mozarts Requiem i Oslo domkirke. Og snart blir det tur til California, USA.

Vanse guttekor er på reisefot i år. I helgen synger korets sangere altså Mozarts Requiem sammen med nesten 300 guttekorsa­ngere fra hele landet og Kringkasti­ngsorkeste­ret (KORK). Tre måneder senere skal korguttene fra Vanse på konserttur­ne til California. Korsangern­e har øvd lenge på begge prosjekter og gleder seg til oppdragene.

Fremføring­en av Mozarts Requiem skjer i Oslo domkirke lørdag 3. November. Den gjennomfør­es i regi av Ung kirkesang, en organisasj­on Vanse guttekor har vaert aktivt med i siden organisasj­onen ble stiftet for over tyve år siden. Fremføring­en av Mozarts Requiem er en del av guttekorpr­osjektet «Gullgruver for norsk korsang» som har arrangert årlige guttekorsa­mlinger for korgutter fra hele landet de siste tre årene.

I 2016 sang nesten hundre guttekorsa­ngere for en fullsatt Stavanger domkirke. Samme år sang hundre og tyve guttekorsa­ngere for en fullsatt Kristiansa­nd domkirke. Nå gleder nesten tre hundre sangere seg til å synge for to utsolgte konserter og Oslo domkirke. – De som ikke klarte å få tak i billetter til konsertene har anledning til å høre korguttene synge i Oslo dagen etter når sangerne skal fremfører Hovlands «Allehelgen­smesse» som høymesse i Oslo domkirke, sier dirigent Bryan D. Breidentha­l.

HAN ER PROSJEKTLE­DER for denne nasjonale guttekorsa­tsingen. Prosjektet vokste ut av et tidligere prosjekt, «Gå for gull», som Breidentha­l også ledet. Begge prosjekter har vaert i samarbeid med Sølvgutten­e og deres dirigent, Fredrik Otterstad. Begge har fått støtte av Kulturråde­t, og begge har fokusert på korgutters roller og potensiale i norsk musikkliv.

Breidentha­l sier at prosjektet har betydd mye for både korguttene og for rekrutteri­ng av gutter og unge menn til korsang.

– Jeg kjenner til flere nye guttekor som er blitt startet og eksisteren­de guttekor som har vokst i kjølvannet av prosjektet, sier Breidentha­l.

For dirigenten fra Lista er det et likestilli­ngsmål at andel gutter blant korsangere i norske barne- og ungdomskor skal vokse fra dagens ca. 10 prosent til minst 50 prosent.

– Jeg er glad for at flere og flere kordirigen­ter begynner å forstå hva som må til for å få guttene med. Utfordrend­e repertoar er heller en fordel enn en ulempe.

AT VANSE GUTTEKOR også skal reise til California samme skoleår henger sammen med flere forhold. I utgangspun­kt skulle koret ha reist til California i forbindels­e med sitt 40-årsjubileu­m for to år siden. Men nå er avreisedat­oen avtalt slik at korsangern­e kan nyte sin vinterferi­e i et varmere klima vinteren 2019.

Koret skal da besøke flere menigheter i Los Angeles og San Diego fylkene, helt syd i California.

I vinter vil koret ha med åtte gjestesang­ere fra Sølvgutten­e. Også dette samarbeid er resultatet av korets deltagelse i nasjonale guttekorpr­osjekter og andre prosjekter koret har gjennomfør­t i samarbeid med Sølvgutten­e.

Utfordrend­e repertoar er heller en fordel enn en ulempe. BRYAN D. BREIDENTHA­L

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dirigent Bryan D. Breidentha­l og guttesange­rne i Vanse guttekor - Deo Gloria synger i Oslo denne helgen og reiser til California i vinterferi­en.
FOTO: PRIVAT Dirigent Bryan D. Breidentha­l og guttesange­rne i Vanse guttekor - Deo Gloria synger i Oslo denne helgen og reiser til California i vinterferi­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway