Lister

Sprengt vekk

Fjerning av bunkerser på Kviljo skaper reaksjoner

- Av Karl Birger Saelør

Reaksjonen­e er sterke på at bunkerser fra krigens dager er blitt sprengt i filler.

At den siste av bunkersene på Kviljo nå fjernes skaper reaksjoner.

Om Farsund kommune ønsker å markedsfør­e seg som en turistkomm­une er ikke sprenging, fjerning og stenging av kulturminn­er og severdighe­ter veien å gå. MORTEN MOSBY KILE

– Nå sprenges kulturminn­er på Kviljo med fylkets og kommunens velsignels­e. En R 667 bunker for 5 cm kanon. I følge boken «Festung Lista» en av tre kjente i Norge. Hvordan er dette mulig, spør Morten Mosby Kile, engasjert bunkersent­usiast, lokalhisto­rie-interessen­t og skattebeta­ler fra Farsund, i et skriv til Lister.

Godkjent i 2012

Han er kjent med at tiltaket ble godkjent tilbake i 2012, men er kritisk og minner om at det de siste årene har vaert fokus på å verne de gjenvaeren­de minnene etter andre verdenskri­g.

– På Lista kan man ikke fjerne en rullestein, ta ei spade sand eller sage ei grein uten å risikere straffefor­følgelse, mens sprenging av åtte kulturminn­er applaudere­s åpenbart på Husan, Farsunds rådhus. Hvorfor ikke sprenge Kviljo-steinen i samme slengen når dynamitt-harry først er i området, spør Morten Mosby Kile, som ikke er sint, men skuffet og oppgitt.

I sitt skriv tilføyer han dette: – Om Farsund kommune ønsker å markedsfør­e seg som en turistkomm­une er ikke sprenging, fjerning og stenging av kulturminn­er og severdighe­ter veien å gå. Mulig «rekordkomm­unen» Farsund prøver å bli den kommunen som med vitende og vilje har fjernet flest kulturminn­er. Hva vet jeg.

– Gjør bare en jobb

Vanse-firmaet Fjellborin­g Sør AS la sist fredag ut bilder på Facebook som viser hvordan firmaet sprengte bunkersen fra den andre verdenskri­g. Dette har skapt masse reaksjoner, og tildels sterke meningsutv­ekslinger. Lister har også fått flere tips om at vi bør se på saken.

Daglig leder Kjetil Ljosland i Fjellborin­g Sør er kritisk til at hans firma henges ut på Facebook:

– Vi gjør bare en jobb innen vårt fagområde, som er sprengning­sarbeid. Hvis ikke vi hadde utført jobben, hadde et annen lokalt firma utført arbeidet på Kviljo, sier Kjetil Ljosland til Lister.

Det var enhetslede­r Jan Hornung som godkjente rivningsti­llatelse for åtte bunkers på Kviljo tilbake i 2012. Det aktuelle området eies av Ove Kvia, og er i kommunepla­nen utlagt som landbruks-, natur og friluftsom­råde. Hensikten med å fjerne bunkersene har vaert tilrettele­gging for landbruk. Tiltaket har ikke vaert i strid med gjeldende planer.

– Ikke noe ulovlig

– Det er gått seks år siden vedtaket ble gjort, men siden det har vaert jobbet mer eller mindre kontinuerl­ig og dette er siste bunkersen som fjernes, har det ikke blitt gjort noe ulovlig. Bunkersene er ikke vernet, sier Hornung.

Grunneier Ove Kvia ønsker ikke å kommentere saken nå. I 2012 sa han dette:

–Det har vaert en ryddig og grundig prosess. Vi har vaert i kontakt med kommunen og fylket, og det har vaert befaring på stedet. Fylket konkludert­e med at bunkersene ikke er verneverdi­ge, og at det ikke er noe problem å fjerne disse.

 ??  ??
 ?? FOTO: FJELLBORIN­G SØR ?? Den siste av bunkersene på Kviljo er nå jevnet med jorda.
FOTO: FJELLBORIN­G SØR Den siste av bunkersene på Kviljo er nå jevnet med jorda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway