Lister

Trygghet på jobben

-

HKampanjen har uten tvil bidratt til skjerpede holdninger i arbeidsliv­et og en tydeligere grensedrag­ning mellom flørting og trakasseri­ng.

ver tiende arbeidstag­er utsettes for seksuell trakasseri­ng, trusler eller vold på jobben minst en gang i måneden. Det viser en fersk arbeidsmil­jørapport fra Statistisk sentralbyr­å. Mest utsatt er unge kvinner. I de fleste tilfellene dreier det seg om ulike former for uønsket seksuell oppmerksom­het. Men ser man kategorien­e trakasseri­ng, trusler og vold under ett, er det hele én av fem kvinner under 30 år som rammes. Tabellen toppes av ansatte i helse- og sosialsekt­oren, det gjelder både kvinner og menn. Vernepleie­re, miljøarbei­dere og sykepleier­e nevnes spesielt når det gjelder vold, mens leger oftere opplever trusler. Andre utsatte yrker er politi, vektere og laerere, mens ansatte i salgs- og serviceyrk­er er mest utsatt for seksuell trakasseri­ng.

ARBEIDSMIL­JØLOVEN har paragrafer som med all tydelighet skal sikre ansatte mot slike former for utrygghet på jobben. Men altfor mange arbeidstag­ere kan bekrefte funnene i Ssb-rapporten: Her mangler det mye på at loven virker etter sitt formål. For å ta ett aktuelt eksempel, er det utvilsomt på sin plass når barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) minner om at julebord ikke er noen frisone i arbeidsmil­jøloven.

FOR I TRÅD MED tidligere undersøkel­ser kommer servitører ut som en saerlig utsatt yrkesgrupp­e når det gjelder seksuell trakasseri­ng. At det er økt risiko i julebordse­songen og at mange derfor gruer seg til å gå på jobb, er ikke greit, fastslår statsråden i VG. Foran fjorårets sesong gikk NHO Reiseliv og Fellesforb­undet sammen om kampanjen «ikke på menyen» – #notontheme­nu – for å stramme opp kjøreregle­ne på utesteder, som en parallell til #metoo-kampanjen.

MANGT KAN NOK SIES om #metoo, men kampanjen har uten tvil bidratt til skjerpede holdninger i arbeidsliv­et og en tydeligere grensedrag­ning mellom flørting og trakasseri­ng. Så hva med den trakasseri­ngen som ikke begås av kolleger og sjefer, men av kunder og gjester? Og med vernet mot trusler og regulaer vold fra klienter, pasienter og andre tjenestebr­ukere, elever for den saks skyld? Hvilke ordninger mangler vi for varsling og oppfølging? Helleland må sørge for at hele feltet saumfares, for å sikre og styrke den tryggheten arbeidstag­erne har en lovfestet rett til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway