Lister

Villedende om bompenger?

- Reidun Halvorsen

Min svigersønn og jeg hadde en jobb å gjøre her forleden, som fordret en kjøretur tur/ retur mellom Søgne og Flekkefjor­d. Som kjent måtte vi da passere en bomstasjon. Hvem betalte bompenger? Jeg, som eide den dieseldrev­ne bilen vi kjørte. Hadde vi valgt min svigersønn­s el-bil, hadde ingen av oss behøvd å betale. I denne sammenheng var dette utelukket, da nevnte el-bil verken har lang nok rekkevidde eller krefter til å dra en tilhenger.

Men uansett hvordan man snur på det: Vi brukte begge veien den angjeldend­e dagen. Men bare en av brukerne betalte bompenger.

Det argumenter­es over en lav sko med at «det er bare rett og rimelig at de som bruker veiene betaler for dette». En retorikk som er i høyeste grad villedende. Omtrent alle innbyggere i dette landet bruker veiene - og gjestende utlendinge­r med. Ikke alle som bileiere rett nok. Men er du passasjer som familiemed­lem, en arbeidskol­lega (kameratkjø­ring), kompis (guttetur), syk (ambulanse), forbruker (varetransp­ort) for å nevne noe, bruker du veien. Men de som betaler gildet er noen få utvalgte, nemlig de som er lykkelig eier av en bensin- eller dieseldrev­et bil.

I et debattprog­ram i radioen var det en luring som prøvde seg med «men den lastebilen betaler jo tross alt bompenger den også»! Nei det gjør den ikke. Ingen biler betaler noe selv, det gjør den som er registrert eier. Og bare han eller hun, ikke alle de andre som bruker veien gjennom denne bilens transport.

Enda verre blir det når bompenger nå skal brukes for å bygge gang- og sykkelveie­r, og til å subsidiere kollektivt­ransport. Da skal disse eiere av bensin- og dieselbile­r også koste veibygging­en for disse såkalte myke trafikante­r. Er det ikke lenger slik at det er rettferdig å la de som bruker veiene betale for dem? Det kan bare gjøres på en måte: betale veibygging­en over skattesedd­elen. Men det er sikkert ikke interessan­t for politikern­e, for nå kan de skryte av at skattene går ned uten å nevne den ekstra skattebyrd­en som blir noen bileiere til del.

Heia Stavangero­mrådet og Bompengeak­sjonen! All aere til kommunesty­ret i Farsund som satte foten ned for forlenget bomperiode til inntekt for gangog sykkelveie­r! Og fy Kristiansa­nd som lager bomringer for at eiere av diesel- og bensinbile­r skal finansiere alt av trafikk både på to og fire!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway