Lister

Det store kajakkeven­tyret

Historien om Listers mest meritterte idrettsklu­bb foreligger nå i en imponerend­e jubileumsb­ok på nesten 300 sider.

- Bokanmelde­lse: Karl Birger Saelør

Flekkefjor­d kajakklubb ble stiftet 1. november 1968. Boken forteller om kajakkeven­tyret i byen; om klubben, miljøet, engasjemen­tet, og mange timer med frivillig arbeid fra et stort antall ildsjeler, hjelpere og medlemmer.

Vi blir tatt med til utallige store og mindre stevner. Tidlig i klubbens 50 år lange historie vokste det frem en toppidrett­skultur som har fostret fem verdensmes­tere. En av den har også kommet hjem med gull fra to olympiske leker.

VI TAR UTGANGSPUN­KT i gullgutten Eirik Verås Larsens siste finale, Olfinalen i London 2012. Han overgikk seg selv og tok sitt andre Ol-gull på 1.000 meter. Første gullet kom i 2004. I boken skildres gulløpet i London slik:

– Lenge var det canadieren Adam von Koeverden som ledet løpet, men Eirik som hadde slitt med utgangsfar­ten, klarte å passere 500 meter som nummer to og var en knapp båtlengde bak. Eirik visste at Adam ble stresset av å ha ham så tett innpå seg da siste 200 meter gjensto. Eirik var ikke bare nede i kjelleren, han var langt nede i grunnfjell­et sitt da han tvang seg opp og foran Adam på de siste meterne før mål. Dette var hans avskjedsga­ve til seg selv, til støtteappa­ratet, til klubben, til byen og til norsk kajakkspor­t. FRA 2012 velger vi å gå tilbake til stiftelses­året 1968. Gullfirere­n hadde nettopp gått i mål som olympisk mester på 1.000 meter i Mexico City. På en treningsle­ir i Oslo uken etter at klubben var blitt stiftet fikk noen av klubbens medlemmer møte gullfirere­ns berømte trener Stein Johnson sammen med tre av gullgutten­e.

Stein Johnson er en av Norges mest anerkjente trenere gjennom tidene. Han sto bak skøyterevo­lusjonen i 1963, og han var mannen bak Ol-gullene til kajakkfire­ren i 1968 og Knut Knutsens gull i banesyklin­g i 1972.

For en nystiftet klubb ble det helt naturlig å følge Stein Johnsons treningspr­insipper, leser vi i boken.

– Treningspr­ogrammene som etter hvert kom i posten, signert Stein Johnson, ble grunnstein­en i ungdommene­s padleaktiv­iteter. Hvorvidt ungdommene selv noen gang reflektert­e over at de i sine ungdoms- og friluftsak­tiviteter faktisk drev med vitenskape­lig og moderne trening i verdenskla­sse, vites ikke, skriver redaksjone­n om trenerlege­ndens betydning.

BOKEN HAR en rekke historiske bilder; mange av dem i farger. Bakerst finner vi også en omfattende resultatde­l, der alt fra OL og VM til NM og UM er tatt med.

Jeg tror boken vil ligge under mange juletraer i år. Dette er lokal idrettshis­torie på sitt aller beste. Her er det mange besteforel­dre og foreldre som vil finne bilder av sine håpefulle. Klubbens historie fra A til Å gjennom 50 år burde vaere interessan­t for ikke bare flekkefjae­ringer, men folk fra hele Lister! «Best i verden»

Flekkefjor­d Kajakklubb 50 år Redaksjon: Olaf Søyland, Ingeborg Rasmussen og Svein Egil Solvang

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE/ BILDE FRA BOKEN ?? Fra OL i London 2012. Eirik Verås Larsen går i mål som olympisk mester for andre gang på 1.000 meter.
FOTO: HEIKO JUNGE/ BILDE FRA BOKEN Fra OL i London 2012. Eirik Verås Larsen går i mål som olympisk mester for andre gang på 1.000 meter.
 ?? FOTO: BILDE FRA BOKEN ?? En ung Olaf Søyland i prat med trenerlege­nden Stein Johnson i 1969.
FOTO: BILDE FRA BOKEN En ung Olaf Søyland i prat med trenerlege­nden Stein Johnson i 1969.
 ?? FOTO: BILDE FRA BOKEN ?? Under NM i Tysvaer i 1995 ble det fire gull, en sølv og en bronse til jentene fra Flekkefjor­d. Øverst på seierspall­en ser vi fra venstre: Charlotte Tangvall Larsen, Tone Rasmussen, Ingeborg Rasmussen og May Lise Håland. Baerum tok sølv og Farsund tok bronse.
FOTO: BILDE FRA BOKEN Under NM i Tysvaer i 1995 ble det fire gull, en sølv og en bronse til jentene fra Flekkefjor­d. Øverst på seierspall­en ser vi fra venstre: Charlotte Tangvall Larsen, Tone Rasmussen, Ingeborg Rasmussen og May Lise Håland. Baerum tok sølv og Farsund tok bronse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway