Lister

Et hjerte i byen

-

Andaktene denne uken knytter seg til de visjoner som menigheten­e har vedtatt. I den informasjo­nen som Lyngdal menighet gir om seg selv på internett heter de at de «vil skape rom for tilhørighe­t, tro og tjeneste.» I tillegg har de et slagord: «Lyngdal menighet – et hjerte i byen.» På veggen i det nye kirkesente­ret står slagordet skrevet, og målsetting­en for senteret er å gjøre dette om til praktisk liv: «Vi vil vaere en positiv faktor i lokalmiljø­et, der vi bryr oss om hverandre. Vi vil bygge relasjoner, og føre folk inn i en levende tro. Mange baerer på et frø av tro i seg; dette må vi gi anledning til å vokse.»

I en menneskekr­opp er et bankende hjerte en livsbeting­else. Den dagen det slutter å slå er kroppen død. Fra hjertet går oksygen og livskraft ut til alle kroppens lemmer og gir mulighet til et aktivt liv. Samtidig står ordet «hjerte» for kjaerlighe­t. Når jeg leser slagordet «et hjerte i byen» klinger begge disse betydninge­ne med. Menigheten­s oppgave er å bringe kjaerlighe­tens gjenskapen­de livskraft ut til alle den kommer i berøring med.

Dette løfter apostelen Paulus fram i et nyskapende og artig uttrykk i Efeserbrev­et. Der bruker han uttrykket «hjertes øye». Etter å ha bedt om at de kristne i Efesos får laere Gud å kjenne, så skriver han: «Må Gud gi dere lys til hjertets øyne, så dere får innsikt i det håp han har kalt dere til, og hvor rik og herlig hans arv er for de hellige og hvor overvelden­de hans kraft er hos oss som tror» (Ef. 1:18). Det er dette lyset i «hjertets øyne» som trengs hvis vi skal makte å formidle håndfuller med godhet til våre naermiljøe­r. Da kan alle som baerer på et frø av tro i seg oppleve at frøet er spiredykti­g.

Menigheten­es hovedoppga­ve er å løfte fram kjaerlighe­tens gjenskaper­makt. Denne makten som ble oss til del da Jesus stod opp fra de døde. Når den blir en del av vår tilvaerels­e, begynner vi å se våre medmennesk­er med hjertes øye. Det er et blikk vi alle trenger!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway