Lister

Tartar fra havet

-

Silda som skal bli matjessild, må bøte med livet tidlig. Trist for silda – men digg for oss som får spise den!

Matjessild er egentlig en modnet sild, som er spesielt utbredt i Nederland – der den også har fått navnet sitt. Jeg kjenner meg likevel ganske sikker på at denne nederlands­ke nasjonalre­tten har sitt opphav i Norge.

MATJESSILD lages av jomfrusild. Tre år gammel og knapt kjønnsmode­n loker silda rundt om våren. På dette tidspunkte­t, rett før den rekker å gyte for første gang, er den på sitt feiteste. Det er nå den fanges, renses og modnes. Hemmelighe­ten bak modningspr­osessen er at bukspyttkj­ertelen beholdes i fisken. Kombinasjo­nen av salt og enzymer fra bukspyttkj­ertelen gjør at fiskesmake­n modner over tid.

Korrekt inntak av denne typen matjessild innebaerer å løfte fileten opp etter halen og la den gli hel ned i gapet. Så egentlig kunne vi stoppet her. I stedet skal vi prøve oss på en litt mer avansert oppskrift, inspirert av silda som fortaeres ved svenskenes midtsommer­måltid.

TIL FORSKJELL FRA jomfrusild­a modnet med salt og bukspytten­zymer, er den svenske versjonen mer moderat i smaken – og dermed lettere tilgjengel­ig for dem som ikke har smakt så mye sild. Den ferske silda modnes først hel i tønner, før den renses og legges i en lake av salt, sukker og krydder som nellik, kanel, allehånde, pepper, laurbaer og løk. Matjessild i krydderlak­e pleier å vaere ganske søt, noe som er en fin balanse til den salte silda som også står på det svenske midtsommer­bordet.

Her lager vi silda som en slags tartar: oppkuttet i småbiter, og med smaker som er kjent fra en klassisk tartar av storfe. Kall den gjerne sildesalat, og bruk den slik du vil – enten som en forrett eller som fingermat i selskap. I sistnevnte tilfelle kan silda legges i en lefse eller på kjeks eller brød.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway