Lister

Nytt bedehus planlegges

Lørdag var det på dagen 100 år siden Liknes bedehus ble innviet. Om halvannet år kan nye Kvinesdal bedehus stå klar på Øvre Egeland.

- Av Torrey Enoksen

Tomt er funnet og anbudspapi­rene sendt ut. Knut Brattgjerd ser fram til å få bygget nytt bedehus.

– Nå sendte jeg i går (fredag, red.anm.) ut anbudspapi­rene. Vi må kanskje gjøre noen justeringe­r, men klarer vi å holde nede kostnadene kan det første spadestikk­et på tomten bli tatt til våren, opplyser formann for Kvinesdal bedehus Knut Brattgjerd.

– Uansett er dette et stort steg realiserin­g av det nye bedehuset, legger han til.

MENS REGNET høljer ned i Liknes sentrum ved middagstid­er lørdag, er et 40-50-talls personer samlet i storsalen i Kvinesdal bedehus. På nesten samme klokkeslet­t som de første inntok hovedsalen 10. november 1918, skulle dagens generasjon feire huset i Fjotlandsg­aten. 100 år etter at huset ble tatt i bruk, er det nå på tide å tenke på fremtiden.

Nesten et par kilometer fra Liknes, naermere bestemt på vestsiden av E39 ved krysset til Sarons Dal på Øvre Egeland, kan et nytt bedehus med et gulvareal på 750 kvadratmet­er og total bruksareal på naermere 1300 kvadratmet­er bli innviet i 2020.

SIDEN 1986 har ledelsen ved bedehuset i Liknes vurdert frem og tilbake hva de skal gjøre for å få plass til flere mennesker. Hovedsalen i dagens hus har plass til rundt 100 mennesker. Gjennom årene har en vurdert flere alternativ­er, som å utvide dagens bygg, eller bygge helt nytt i sentrum. Deriblant like ved Kvinesdal kirke, der en blant annet har vurdert et kirkesente­r. Problemet har bare vaert at de ikke har funnet noen tomter store nok i sentrum til å kunne etablere et nytt bedehus som kan romme flere hundre mennesker.

FOR VEL FEM år siden kom byggekomit­een i kontakt med grunneiere­n av området på Øvre Egeland. Her kan det bygges et moderne bygg med en hovedsal som kan romme 250 sitteplass­er. Etter det avisen erfarer viser foreløpige estimater at nybygget kan koste rundt 18 millioner kroner.

– Naermere sentrum enn dette går det knapt an å finne en passende tomt. Planen er å reise et bygg med en hovedsal med 250 sitteplass­er. Med hjelp av skyvedører kan denne utvides til å romme 400 mennesker. Utfordring­en nå er hvor mye dette koster. Dersom det viser seg at kalkylene er høyere enn vi kan makte nå, må vi nok justere bygget noe. Det vil vi få svar på gjennom anbudsrund­en vi har satt i gang, sier Brattgjerd.

DA DAGENS Kvinesdal bedehus ble bygget i 1918, kostet bygget 18.000 kroner, som i dag tilsvarer 428.000 kroner. Hele bygget ble reist på under et halvt år. Det skulle likevel gå over 54 år før skjøtet på tomten ble skrevet ut. Gjennom stor dugnadsinn­sats har kvindølene bygget om og tatt vare på huset.

Under andakten lørdag leste Odd Ingvald Skregelid symbolsk nok fra Lukas sju fra fortelling­en om å bygge hus på sand eller fast fjell, som et bilde på både dagens bygg og fremtiden.

GJENNOM ÅRENE har Kvinesdal bedehus, som også fikk navnet Bethel da det ble tatt i bruk, opplevd store vekkelser. Emisaer Gustav Ballestad fra Lyngdal var den første predikante­n som oppholdt seg en lenger periode ved huset.

– Vi skal bygge et hus som skal vare i 100 år, ikke med tanke på det hvordan huset ser ut, men et hus hvor Guds laere kommer til nytte, mente Odd Ingvald Skregelid.

 ??  ??
 ??  ?? Rundt 50 mennesker var samlet i Kvinesdal bedehus for å feire 100-årsjubilee­t, som samtidig markerte starten på at neste år kan arbeidet med et nytt bedehus på Øvre Egeland bli satt i gang.
Rundt 50 mennesker var samlet i Kvinesdal bedehus for å feire 100-årsjubilee­t, som samtidig markerte starten på at neste år kan arbeidet med et nytt bedehus på Øvre Egeland bli satt i gang.
 ??  ?? Kjell Hauan fortalte om Kvinesdal bedehus 100 årige historie under markeringe­n.w
Kjell Hauan fortalte om Kvinesdal bedehus 100 årige historie under markeringe­n.w
 ??  ?? Lørdag var det 100 år siden Kvinesdal bedehus i Fjotlandsg­aten ble tatt i bruk.
Lørdag var det 100 år siden Kvinesdal bedehus i Fjotlandsg­aten ble tatt i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway