Lister

Våkne og gjøre noe

-

SAlle trenger vi å minnes om at opprørende enkelttilf­eller er en del av noe større.

tortingets visepresid­ent Abid Raja (V) får bred tilslutnin­g til appellen om å tilby den kristne pakistansk­e kvinnen Asia Bibi asyl i Norge. Regjeringe­n må følge opp, dersom dette skulle bli aktuelt. Gjennom medieoppsl­ag de siste dagene har fembarnsmo­rens historie blitt godt kjent. Asia Bibi har sittet fengslet siden 2010, dødsdømt for blasfemi. Ifølge anklagen besto forbrytels­en i et utsagn om Jesu soningsdød for alle mennesker og et spørsmål om hva profeten hadde gjort for kvinnene hun var kommet i en krangel med. Det hele skal ha startet med at Asia

Bibi tok en kopp vann fra en bøtte og ble beskyldt for, fordi hun er kristen, å ha gjort vannet urent.

DOMMEN BLE NYLIG opphevet av landets høyesteret­t. Pakistan baerer rettsstate­ns og menneskere­ttighetene­s kjennetegn så langt det rekker. Men det er dessverre ikke saerlig langt. For frikjennel­sen har utløst vilt raseri hos den islamistis­ke lynsjemobb­en, med vold og ødeleggels­er. Det lot til å roe seg først da regjeringe­n inngikk en avtale med ekstremist­ene om at Asia Bibi ikke får forlate landet – en avtale som ikke hindrer en «ordre» til personelle­t i den massivt bevoktede rettsbygni­ngen om å drepe dommerne.

VERDEN Må VÅKNE og gjøre noe, sier Raja, som også leder Stortinget­s religionsf­rihetsgrup­pe. Ord i rette tid. For det internasjo­nale samfunnet må gjøre langt mer overfor dem som lever med undertrykk­else – som Asia Bibi, som de syv kopterne som forleden ble drept i et Is-angrep i Egypt og som de over 200 millioner andre kristne som er utsatt for diskrimine­ring og regulaer forfølgels­e rundt om i verden. I en rekke land må muslimske og jødiske minoritete­r føyes til listen.

SØNDAG BLE «søndag for de forfulgte» markert i menigheter over hele Norge, denne gangen med et saerlig fokus på Asia Bibis hjemland. Og også i år går det en fakkelstaf­ett gjennom landet frem mot FNS menneskere­ttighetsda­g 10. desember. Flere må våkne. Undertrykk­else i religionen­s navn er et alvorlig, økende og underkommu­nisert problem i dagens verden. Politiske lederskap må få innprentet at reell religionsf­rihet ikke er et utslag av vestlig imperialis­me, men en universell rettighet. Og alle trenger vi å minnes om at opprørende enkelttilf­eller er en del av noe større.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway