Lister

Markerte Krystallna­tten

Gikk i fakkeltog i Lyngdal fredag kveld for å minnes

- Av Olav Hoel

Mange hadde møtt frem da det fredag kveld ble markert at det var 80 år siden Krystallna­tten fant sted.

Arrangemen­tet i Lyngdal startet med appell ved ordfører Jan Kristensen i paviljonge­n og fakkeltog i Alleen.

– Det er viktig å markere denne Krystallna­tten for å minnes det som skjedde den gang og et håp om at det aldri skal skje igjen. I dag er det 80 år siden dette fant sted første gang, og det er klart at mange har vaert med og minnes dette opp gjennom. Det er en stor flokk i dag som har møtt opp, noe som er veldig bra. Her er det paroler hvor det står «aldri mer», og det er jo litt av budskapet, sier Kristensen.

– Ser tendenser –Hva kan du si om hovedtrekk­ene i appellen din?

– Det går på jødenes forfølgels­e både under krigen. Også i ettertid har det vaert en del demonstras­joner, hvor det har vaert opptøyer både i fjor og i år. Blant annet ble nylig flere jøder drept i Synagogen i Pittsburgh i USA, sier Kristensen.

Krystallna­tten har blitt markert i Lyngdal også tidligere, og han mener det er en viktig dag å markere.

– Det er veldig viktig. Det er en minoritets­gruppe, og det er mange slike grupper som ikke må glemmes, påpeker Jan Kristensen.

– Tårer i øynene

Eti Avrutin bor til daglig ved Dødehavet i Israel, og er i disse dager på besøk hos ei venninne. Hun synes det var flott å vaere med og markere denne dagen i Lyngdal.

– Jeg visste ikke at dette ble markert her i Norge før jeg kom hit, men da jeg kom hit og så alle folkene og det israelske flagget ga meg en god og varm følelse. Det er gode og flotte folk som ga meg tårer i øyene. Jeg er glad for å vaere her, sier Avrutin.

Markeringe­n ble arrangert av organisasj­onen Med Israel For Fred (MIFF) Lister og Shofar-gruppen i Lyngdal, og de mener dette er en viktig dag å markere.

– Her ble 1.400 synagoger brent, 7.500 butikker vandaliser­t og rundt 90 personer drept, og det er ut av alle glassbråte­ne i gatene hvor navnet Krystallna­tten kommer fra. Det var en opptakt til holocaust. Jeg

 ??  ?? Fredag kveld ble Krystallna­tten markert med fakkeltog i Alleen i Lyngdal.
Fredag kveld ble Krystallna­tten markert med fakkeltog i Alleen i Lyngdal.
 ??  ?? Ordfører Jan Kristensen holdt appell.
Ordfører Jan Kristensen holdt appell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway