Lister

Krystallna­tten

-

Betegnelse på natten mellom 9. og 10. november 1938 i Tyskland, da naziregime­t iverksatte omfattende voldshandl­inger mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike.

Navnet henspiller på de store mengder glasskår fra vindusrute­r i de jødisk-eide butikkene som ble knust.

Kilde: snl.no

mener at det akkurat nå er viktigere enn noensinne å markere dette ettersom antisemitt­ismen er på fremmarsj i hele Europa. Rundt om i Europa, og for eksempel i Malmø i Sverige, så vil jo ikke jødene bo der lengre fordi de er redde og heller ikke tør å bruke sine spesielle smykker som Davidstjer­nen, sier Gerd Gräntz Strandmoen, styreleder i MIFF Lister.

– Ser tendenser

Også her i Norge vet de at jøder ikke alltid har det så greit.

– Vi ser tendenser i Norge også hvor unge jøder går ut og sier at de blir mobbet. Ordet «jøde» er jo også et av de mest brukte skjellsord­ene i skolen i dag. Derfor er det så viktig å markere denne dagen, for glemmer man historien, så gjentar den seg. Det som skjedde for 80 år siden er fortsatt naert oss i tid, og dette kan skje igjen om man blir likegyldig­e, sier Linda Oftedal Jakobsen, styremedle­m i MIFF Lister.

–Samtidig tror jeg ikke det som var vil skje igjen ettersom jødene i dag har Israel som sitt land og hjem hvor de kan komme og vaere beskyttet. Men de er likevel omgitt av fiender der, sier Strandmoen.

Etter at fakkeltoge­t var over, fortsatte markeringe­n inne i kulturhuse­t hvor professor Ola Grytten holdt tale om de arabiske røstene som forties, samt musikalske innslag av Margot og Kaldo Kiis og Lyngdal Indremisjo­nskorps. Innledning­svis leste også Oftedal Jakobsen et dikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway