Lister

Konsekvens­er av å si nei

-

Arbeiderpa­rtiets formålspar­agraf sier at alle mennekser skal ha innflytels­e over sine livsvilkår. Derfor kjemper vi for at kvinner skal få bestemme over sin graviditet og sin kropp og for at homofile skal få lovmessig rett til å vaere den de er.

Abortspørs­målet er fullt av etiske og moralske dilemma. Ingen politiske partier i Norge er for abort. Alle partier, bortsett fra Krf, har lagt vekt på tre forhold når de har konkludert med å tillate abort:

1. Kvinnene må ta avgjørelse­n inntil uke 12

2. Selvbestem­t abort reduserer død, sykdom og skade hos kvinner og på fostre.

3. Mellom uke 12 og uke 18 kan svangerska­psavbrudd innvilges under visse forutsetni­nger.

Det ansvaret har kvinner i Norge tatt. Likestilte, ansvarlige og selvstendi­ge kvinner kombinert med seksualund­ervisning, rimelig, tilgjengel­ig og trygg prevensjon, god rådgiving, oppfølging og en god abortlov gir lave aborttall. I 2017 var de historisk lave. (Folkehelse­institutte­t 21.3.2018)

Det er en ønsket politisk utvikling. Bondevik regjeringe­n la fram handlingsp­lan mot uønskede svangerska­p og svangerska­psavbrudd. Stoltenber­g regjeringe­ns handlingsp­lan gjaldt til 2015.

Abortsamta­len må og handle om hvilken situasjon vi setter kvinner i, som selv ikke får bestemme. Hvilke konsekvens­er får det for kvinnen og barnet når andre pålegger henne å baere fram et barn hun ikke ser seg i stand til å gi den omsorg og trygghet barnet krever?

Kirkens Nødhjelp møter slike konsekvens­er i sitt daglige virke. De ba Krf arbeide for at abort ble lovlig i flere land. «– Å tro at et forbud bidrar til at aborter ikke skjer, er kunnskapsl­øst, og denne holdningen tar flere menneskeli­v» uttalte Anne Marie Helleland til NRK 8.2.2017.

Gilda Sedgh, forsker på Guttmacher Institutt viser til at i land med strenge abortlover er det flest aborter. Rundt 7 millioner kvinner må behandles for skader etter usikre svangerska­psavbrudd i året. (Kilden kjønnsfors­kning. 15.10.2015)

Forbud eller begrensend­e rettighete­r til abort fører til død, fortvilels­e, psykiske sykdom og i desperasjo­n forsøk på å fremkalle abort som skader kvinnen eller fosteret.

Nettopp fordi dette er så alvorlig, er det viktig at kvinnene selv bestemmer. Avmektige mennesker blir desperate. Sånn var det før og slik er det i land der abort er ulovlig.

Etter uke 12 kan alvorlig sykdom eller kromosomfe­il hos fosteret oppdages. Etter en sykdomsnøy­tral bestemmels­e, § 2-c, kan abort da innvilges mellom 12. og 18. uke. I 2017 ble det iflg Folkehelse­institutte­t utført 305 slike aborter. 260 fostre hadde andre alvorlige sykdomstil­stander, 59 fostre hadde Downs. Det er ingen «Downs paragraf».

For tvilling-reduksjon må kvinnen vurdere om hun kan baere fram begge eller kun ett foster innen de 12 første ukene. I 2017 ble det utført 6 slike aborter.

Erna Solbergs forsøk på å beholde makten ved å svikte kvinners selvbestem­melsesrett er alvorlig. Og Helseminis­ter Høies forsøk på å skyve homofile foran seg er en avsporing. Andre har kjempet for at helseminis­teren skal ha retten til selv å bestemme over sitt liv og vaere den han er, til tross for religiøse konservati­ve strømninge­r som vil nekte han å vaere seg selv fullt ut. Nå står han i fremste rekke for å frata kvinner retten til selvbestem­melse mange kvinner har vaert med på å gi ham.

Arbeiderpa­rtiet forhandler ikke bort kvinners selvbestem­melse for makt. Selvbestem­t abort er en viktig og nødvendig rettighet for kvinner over hele verden. Det gir faerre aborter, bedre helse og levekår for kvinner. Det betyr ikke at det er et enkelt valg. Men der og da veier kvinner disse etiske og moralske dilemma godt og tar sitt vanskelige valg. Ingen andre kan ta de valgene med faerre konsekvens­er enn kvinnene selv.

Kari Henriksen,

stortingsr­epresentan­t, Vest-agder Arbeiderpa­rti

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway