Lister

Tenk med riktig hode

-

Politiet etterforsk­er ulovlig spredning av en sex-video som er spredt i sosiale medier og delt til nesten alle og enhver. Videoen på fire minutter og 15 sekunder viser sex mellom to menn og en kvinne. I bakgrunnen spilles musikk, og hiten til Ravi og DJ Løv «Utadegsjae­lopplevels­e» høres høyt. Filmen er mange år gammel, men har begynt å sirkulere i ungdomsmil­jøer den senere tiden. Personene på filmen er identifise­rbare og usladdet.

POLITIET har beslaglagt telefonen til en tenåring, som er siktet for hensynløs atferd ved å dele filmen.

Spredning av seksuelt materiale er etter straffelov­en å betegne som hensynsløs atferd kombinert med heleri. Ofrene trakassere­s ved at materiale de selv eier blir spredt. Dette skjedde i den mye omtalte Nora Mørk-saken. Den profilerte landslagss­pilleren i håndball fikk flere bilder av seg selv i intime situasjone­r spredt på internett. Slettmeg.no håndterte i fjor over 8000 saker med ønske om råd og bistad til å slette opplsninge­r, bilder og videoer fra internett. Flertallet av henvendels­ene kommer fra kvinner over 26 år. I Barn og Mediers rapport fra 2016 kommer det fram at distribusj­on av nakenbilde­r blant unge har økt kraftig siden sist undersøkel­se i 2012.

TRAKASSERI­NG på nett er et alvorlig lovbrudd. Med seksuelt innhold krenker det privatsfae­ren og er enkeltindi­videnes integritet. I Danmark er strafferam­men for nakenbilde­r på avveie uten samtykke skjerpet til to år. Offentligh­eten får et tydelig signal alvorlighe­tsgraden av slike krenkelser på nett. Norge er bakpå. Her vanker det bot og betinget fengsel. Nora Mørk-saken ble en vekker om at film og bilder mennesker godter seg over å se på og spre videre egentlig er en straffbar handling.

SAMTIDIG er området uhyre vanskelig å gripe fatt i. Holdningen er viktigste maktmiddel. I dag deles alle opplevelse­r på sosiale medier, og bilder og videoer i alle livets øyeblikk er spredt for et stort publikum. Der starter den første tanken. Og da i hodet øverst på kroppen. Man skal ikke filme eller ta bilde av seg selv og andre i private øyeblikk, man skal vaere grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil. I mellomtide­n kan publikum bidra med ikke å sende film eller bilder på avveie videre.

Der starter den første tanken. Og da i hodet øverst på kroppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway