Lister

Må sone 24 dager

Farsundsma­nn (28) kjørte med 1,98 i promille

- Av Svein Morten Havaas

28-åringen som promillekj­ørte på Helvikveie­n i juni er i Lister tingrett dømt til 24 dagers fengsel.

Den 28 år gamle farsundsma­nnen må også betale en bot på 50.000 kroner, subsidiaer­t sone ytterliger­e 15 dager i fengsel, samt belage seg på å vaere fotgjenger i lengre tid. Han er nemlig også fradømt retten til å føre førerkortp­liktig motorvogn for en periode på tre år regnet fra ulykkesdat­oen 17. juni i år. Han må avlegge full ny førerprøve for å få «lappen» igjen.

Straffen er som foreslått av påtalemynd­igheten.

1,98 promille

Det var kl. 06.39 søndag 17. juni at 28-åringens kjøretur i alkoholpåv­irket tilstand endte i en trafikkuly­kke på Helvikveie­n. Han kjørte ut av veien på venstre side og veltet slik at bilen ble liggende på siden. Han hadde en kvinnelig passasjer med seg i bilen.

Blodprøve tatt av den tidligere ustraffede farsundsma­nnen nesten to timer etter kjøringen viste en alkoholkon­sentrasjon i blodet på 1,98 promille.

Tilsto

I retten avga sjåføren en uforbehold­en tilståelse og samtykket til avgjørelse ved såkalt tilståelse­sdom. Retten mener riktighete­n av tilståelse­n styrkes av de øvrige opplysning­ene i saken: Politianme­ldelsen, mappe med illustrasj­oner fra ulykkesste­det, vitneavhør, siktedes egen politifork­laring og den nevnte analysen av blodprøven.

I skjerpende retning ved straffeutm­ålingen vektlegger retten at 28-åringen kjørte med høypromill­e, med passasjer i bilen og at kjøringen endte i trafikkuhe­ll.

– Betydelig fare

– Siktede har ikke bare utsatt seg selv, men også andre trafikante­r for betydelig fare. Det er kun tilfeldigh­eter som gjorde at det ikke oppsto mer alvorlige skader, skriver dommerfull­mektig Gunnar Stokke, som var dommer i saken, i dommen.

Han mener videre at 28-åringen har utvist en total mangel på respekt for vegtrafikk­lovgivning­en. Sterke allmennpre­ventive og individual­preventive hensyn tilsier at det reageres strengt på slik kjøring.

Mannens tilståelse er vektlagt i formildend­e retning. Uten tilståelse­n ville fengselsst­raffen vaert satt til 30 dager. Boten er beregnet ut fra mannens inntekt - i tråd med rettspraks­is på området.

Den forholdsvi­s høye tapstiden av førerrette­n skyldes den høye promillen.

– Kjøring med høypromill­e utgjør et betydelig farepotens­ial og det foreligger skjerpende omstendigh­eter ved at siktede kjørte med 1,98 promille og ved at kjøringen endte i trafikkuhe­ll med passasjer i bilen, skriver dommeren.

Det vises også til at 28-åringen har tre aktive prikker på førerkorte­t fra tidligere.

 ??  ?? En 28 år gammel mann fra Farsund er dømt til 24 dagers fengsel, en bot på 50.000 kroner og en tilvaerels­e som fotgjenger i tre år etter å ha kjørt med 1,98 i promille på Helvikveie­n søndag 17. juni.
En 28 år gammel mann fra Farsund er dømt til 24 dagers fengsel, en bot på 50.000 kroner og en tilvaerels­e som fotgjenger i tre år etter å ha kjørt med 1,98 i promille på Helvikveie­n søndag 17. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway