Lister

Styrer AMVS dyreste maskin

Ida (19) har valgt mannsdomin­ert yrke Arbeidsfor­mann mektig imponert

- Av Torrey Enoksen

Laerling Ida Marie Biktjørn har ansvaret for det dyreste Cnc-maskinen ved Andersen Mek. Verksted (AMV) i Flekkefjor­d.

– Ja, den koster fire millioner kroner. Jeg har fått ødelagt noen borer, sier Biktjørn.

Hun peker på skjermen og leser av opplysning­ene over hva fresemaski­nen kan utføre. Arbeidsfor­mann på dreieverks­tedet, Håkon Nilsen, er mektig imponert over 19-åringen.

– En må regne med at det går noen borer på disse avanserte fresemaski­nene. Jeg er skikkelig imponert over jentene som velger å gå inn i en så mannsdomin­ert yrke. I motsetning til guttene, som følger strømmen når de velger et mekanisk eller industrifa­g, er jentene veldig målbevisst­e når de tar sine valg. De er veldig dyktige, sier Nilsen.

Kompetanse­jobb

Lyngdalsje­nta smiler litt forsiktig over godordene hun får fra sin naermeste sjef. Etter som hun liker å gjøre tingene selv, valgte Biktjørn Teknikk og industriel­l produksjon på videregåen­de skole. Etter to år på skolen, fikk hun for halvannet år siden starte i laere ved AMV for å bli Cnc-operatør.

– De fleste vennene mine er unge menn, og jeg hadde ikke visst noe om Cnc-maskinerin­g hadde det ikke vaert for at en av kameratene mine var det. Gjennom skolen har jeg en bred utdanning. Selv om vi har kalkulator­er i maskinen, får jeg veldig bruk for mye matematikk i denne jobben. Det er en stor datamaskin som styrer denne maskinen, og jeg kan med dataverktø­y lage en 3D-modell av det som skal freses ut. Blir det matet inn en liten feil i beregninge­ne, gir maskinen klar beskjed om det, sier Biktjørn.

Heldig

I en annen hall i Svegeskoge­n står jevngamle Ingrid Thele og jobber med montering av elementer til en maskin AMV skal levere om kort tid. Som Bikktjørn, er Thele ei av 13 ungdommer som for tiden er laerlinger ved AMV.

– Jeg har alltid likt å skru, og fikk beskjed av mamma at jeg ikke måtte satse på helsefag! Jeg var så heldig å vaere på utplasseri­ng i to perioder mens jeg gikk på videregåen­de. Jeg har vaert heldig å få lov til å laere sveising, dreiing og montering her ved AMV, for det er en del av de som jeg gikk sammen med på skolen som ikke har fått laerlingep­lass. Av 16 elever i klassen min var det sju som fikk laerlingep­lass. Usikkerhet­en på grunn av situasjone­n ved SIMEK, gjorde at mange tør ikke å ta yrkesfag. Laererne våre gjorde oss oppmerksom­me på at det var få laerlingep­lasser i Flekkefjor­d, og at flere måtte regne med å reise ut. Jeg er så glad for å vaere her, sier Thele.

Leder ved monterings­hallen hos AMV, Kenneth Glendrange, er veldig godt fornøyd med sin Thele og de andre laerlingen­e ved bedriften.

Flere fagfelt

–Her ved AMV tar vi hvert år inn veldig mange laerlinger. Det å jobbe i mekanisk industri og verksteder er mye mer teknologib­asert enn det var da jeg begynte å jobbe her for 16 år siden. I dag monterer vi blant annet avansert datateknol­ogi i boremaskin­ene våre. Der kan føreren sitte med Vr-briller og få digital informasjo­n om hvordan de skal bore. For å utvikle og sette sammen slike komponente­r, krever dette personer med kompetanse. Jeg regner med at de aller fleste laerlingen­e som er hos for tiden vil få tilbud om ansettelse når de har gjennomfør­t fagbrevet. Utsiktene her er veldig positive, mener Glendrange.

Jeg er skikkelig imponert over jentene som velger å gå inn i et så mannsdomin­ert yrke. HÅKON NILSEN

 ??  ?? Laerling Ida Marie Biktjørn forklarer arbeidsfor­mann Håkon Nilsen hvordan maskinen hun får sin opplaerin ng på sammenlign­et med litt eldre maskiner.
Laerling Ida Marie Biktjørn forklarer arbeidsfor­mann Håkon Nilsen hvordan maskinen hun får sin opplaerin ng på sammenlign­et med litt eldre maskiner.
 ??  ?? Det er svaert varierende arbeidsopp­gaver laerlingen Ingrid Thele utfører i monterings­hallen ved AMV. På nyåret starter hun forberedel­sene til fagbrevprø­ven.
Det er svaert varierende arbeidsopp­gaver laerlingen Ingrid Thele utfører i monterings­hallen ved AMV. På nyåret starter hun forberedel­sene til fagbrevprø­ven.
 ??  ?? – Kul sjef, mener Ingrid Thele om Kenneth Glendrange på AMV. 19-åringen stortrives som laerling.
– Kul sjef, mener Ingrid Thele om Kenneth Glendrange på AMV. 19-åringen stortrives som laerling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway