Lister

Stort behov for laerlinger i Lister

-

Flere bedrifter i Lister rapportere­r at behovet for laerlinger er stort.

– På nyåret må elevene på videregåen­de skole begynne prosessen med å søke seg til en laerlingep­lass. Jeg har fått veldig mange henvendels­er fra bedrifter som melder at de har stor fokus på å få inn nye laerlinger. Dette gjelder innen alle fag. Jeg tror ikke så mange er klar over at det er også behov for laerlinger ved miljøstasj­onene.

Renovasjon­sselskapet for Farsund og Lyngdal har forsøkt, men ikke lyktes. Det har derimot ved IRS i Flekkefjor­d, sier Tor Steinar Fromreide ved Vestre Agder opplaering­skontor.

I førerhuset på en hjullaster ved Erikstemme­n lyser konsentras­jonen ut av øyene på Jim André Egeland. For første gang skal 19-åringen fra Feda få fylle skuffen med matjord som er produsert av matavfall fra husholdnin­gene i Flekkefjor­d, Sirdal, Lund og Sokndal.

– Jeg har vaert laerling her siden august i år. Før jeg begynte på maskinføre­rlinjen ved Blakstad, gikk jeg to år på TIP (Teknisk industriel­lproduksjo­n). Det er en veldig interessan­t jobb, sier Egeland.

Daglig leder ved IRS, Geir Lønning, er veldig godt fornøyd med at miljøstasj­onen på Erikstemme­n nå har fått en laerling.

– Dette med avfallshån­dtering og gjenvinnin­g vil det bare bli mer og mer fokus på i årene fremover. Vi tar i mot avfall og prøver å gjenvinne mest mulig. Mange forbinder oss med at vi tar i mot matavfall som vi omgjør til matjord. Skal vi håndtere det vi får inn her, må vi ha egne maskinføre­re, sier Lønning.

Ifølge en oversikt fra opplaering­skontoret, er det et stort behov for laerlinger innen anleggsmas­kinfører og mekaniker fagene. Utbygging av E18 gjennom Aust-agder og E39 fra Kristiansa­nd og vestover mot Lyngdal, vil kunne gi jobb til tusenvis av mennesker.

Olje- og gassnaerin­gen etterspør laerlinger. Blant annet rekruttere­r de fra kjemiprose­sslinjen fra Eilert Sundt videregåen­de på Lista og skoler i Rogaland.

– De aller fleste naeringene spør etter laerlinger. Mange bedrifter er positive til at når laerlingen er ferdig med fagbrevet går videre og begynner på fagskole eller ingeniørut­dannelse. Bedrifter som ønsker kontrakter med det offentlige må også forplikte seg til å ta inn laerlinger, forteller Fromreide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway