Lister

Tente 23.537 (!) julelys

- Av Lars Erik Larsen

Tone Alice Haaland (33) tente i år opp 23.537 (!) julelys. Det er ny rekord.

Haaland har gradvis økt antall julelys hvert år. For ni år siden hadde hun 5.000 julelys og da var planen å stoppe på 10.000 lys. Men så skjedde ikke.

– Det har liksom tatt litt av, ler hun. Og med «tatt litt av» mener hun at det i år ble tent 23.537 julelys på «Julehuset på Tingvatn» som hun kallet eget hjem.

– Det er ny rekord for meg. Jeg har aldri hatt over 20.000 tidligere. Det er viktig å konkurrere litt mot meg selv. FORBEREDEL­SENE starter allerede i oktober. Da setter Haaland seg ned og lager en «slagplan», som hun selv kaller det. Planleggin­gen tar sin tid, men det er ingenting i mot antall timer det tar å få på plass alle lysene.

– Det ligger veldig mange timer bak dette arbeidet. Skal jeg tippe vil anslå at det er rundt 40 arbeidstim­er bare å henge opp lysene.

– Og det er vel ikke gratis heller?

– Hehe, nei. Men det er min hobby. – Hvor mange tusen kroner har du lagt i det?

– Det er vanskelig å si. Jeg bruker kanskje 4–5.000 hvert år på å sikre meg flere lys. Alt av kostnader dekker jeg selv. Det er ingen sponsing i bildet.

«JULEHUSET PÅ TINGVATN» ligger like ved fylkesvei 43, i sørenden av Lygne. Det er ikke sjelden at de forbipasse­rende bremser ned litt ekstra når de passerer huset. Julehuset lyser mellom klokken 16.00 og 24.00, samt mellom klokken 06.00 og 07.30.

– Når jeg eksponerer meg på den måten jeg gjør med å ha så mange lys, håper jeg jo selvfølgel­ig at så mange som mulig har lyst til å se «julehuset». Dette er alle sitt julehus. Jeg håper å lyse opp manges hverdag i desember, smiler Haaland.

Ifølge Haaland er det viktig at det ser fint ut også – og at det ikke bare er mye lys.

– Det skal ikke vaere glorete. Det er viktig.

1. JANUAR skal lysene ned igjen. – Da er jeg lei også. Da tørkes lysene først i garasjen, før jeg pakker dem ned og gjør klart for neste år.

– Da blir det enda flere lys?

– Jeg må jo bare fortsette nå, selv om det går en del strøm, humrer hun.

Jeg bruker kanskje 4–5.000 hvert år på å sikre meg flere lys TONE ALICE HAALAND

 ?? FOTO: PRIVAT ?? «Julehuset på Tingvatn» lyser opp mer noen gang.
FOTO: PRIVAT «Julehuset på Tingvatn» lyser opp mer noen gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway