Lister

Klar med bok nummer ti

- Av Bjørn Hoel

Rita Hals Gentekos fra Farsund kommer i disse dager ut med sin tiende bok, som har fått navnet «Hedre din far og din mor».

Også mannen, greskfødte Alexander Gentekos, bidrar i denne romanen. «Hedre din far og din mor» er siste bok i en trilogi, som starter med «Forlat oss vår skyld». Bok nummer to i heter «Som vi og forlater våre skyldnere», som vi har omtalt tidligere.

– I tillegg er dette er Ritas tiende utgivelse, et slags jubileum for henne. Og det blir min fjerde utgivelse, forteller Alexandros.

BOKAS SJANGER er skjønnlitt­eratur og beskrives som en familiesag­a.

– Boken heter «Hedre din far og din mor». Det er jo sagt i imperativ, så det gjelder vel mest for dem som ikke gjør det. Her er en oppfordrin­g om å reflektere litt over hva som ligger bak fedrenes og mødrenes valg og handlinger, og kanskje ikke vaere for rask til å dømme, forklarer Alexandros Gentekos.

Det er familien til hovedperso­nen, Miranda, som følges på godt og vondt gjennom et langt liv. Handlingen foregår i Hellas og utgangspun­ktet er en ikke-navngitt gresk øy og på Kreta.

– Men vi forflytter oss også rundt på fastlandet, fra Athen og til Makedoniap­rovinsen i Nord-hellas. Vi følger Miranda gjennom tykt og tynt fra hun er liten og frem til alderdom, tett på dødens terskel, sier medforfatt­er Alexandros Gentekos.

Han forteller at de kommer til Farsund 20. desember for å feire jul i kaperbyen.

– Det blir ingen formell lansering, men vi skal signere bøker i Lista bokhandel på fredag 21. desember og Lyngdal Libris 22. desember. Boka blir også mulig å få tak i i Farsund, men det blir ingen signering her, sier han.

RITA OG ALEXANDROS Gentekos har også tidligere gitt ut bok sammen; eksempelvi­s «Vår greske odyseé». Samarbeide­t syntes de begge fungerte kjempefint.

– Jeg har også hatt litt befatning med de to foregående bøkene i trilogien til Rita, både som gjesteskri­bent og konsulent. Men i denne har jeg såpass stort engasjemen­t at vi mente at det ville vaere riktig å ta med mitt navn som forfatter også. Det var gøy, sier Gentekos som har tatt seg av en rekke av de mannlige karakteren­e (og en av de kvinnelige). Ellers har han hatt korrektur på den greske teksten og faktasjekk og research med de historiske hendelsene.

I DENNE siste boken er det lagt vekt på de aldrende hovedperso­nenes tilbakebli­kk, til deres opphav og røtter.

Med refleksjon­er omkring vanskelige livsvalg, foreldrean­svar og oppdragels­e de sto ovenfor i tiden. Og deres innvirknin­g og forhold, kommende generasjon­ers egne valg av levevis, partnere og livsstil. Og personenes leting etter og forsøk på å skape egen identitet.

– Det er fremfor alt en bok som formidler sterke følelser. Kjaerlighe­t, hat, forakt, avsky, fiendeskap, vennskap, samhold, fortvilels­e og sorg. Og mange flere... Godt beskrevet og gjengitt i Ritas hånd, roser Alexandros Gentekos.

Han understrek­er samtidig i det i dette samarbeide­r er det Rita som pensler ut historien og fremdrifte­n.

– Det er hennes komplott. Imidlertid virker det som våre forskjelli­ge skrivestil­er utfyller hverandre og skaper en god dynamikk i teksten. Jeg skriver en historie i historien og så er det Rita som leser korrektur (spesielt komma) og stykker den opp og setter den inn på riktig sted i handlingen, sier Alexandros Gentekos.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Rita Hals Gentekos og Alexandros Gentekos har igjen skrevet en bok sammen.
FOTO: PRIVAT Rita Hals Gentekos og Alexandros Gentekos har igjen skrevet en bok sammen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Slik ser det ut, omlaget til «Hedre din far og din mor»
FOTO: PRIVAT Slik ser det ut, omlaget til «Hedre din far og din mor»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway