Lister

Krigsseile­rne og Hestmanden

-

I Kristiansa­nd så ligger det et skip som heter Hestmanden, skipet er i dag et nasjonalt minnesmerk­e.

Hestmanden var operativ i 2 verdenskri­ger, og den er dag blitt et formidling­sbygg som forteller og aerer den innsatsen Krigsseile­rne gjorde under krigene. Det har også vaert planlagt å dra på turne i 2020 rundt hele norske kysten, i forbindels­e med at det er 75 år siden frigjøring­en.

Men rett før jul så ble det kjent at Krigsseile­rmuseet Hestmanden kan bli liggende ved kai i 2019 på grunn av manglende driftsstøt­te fra staten. Hvis det ikke kommer midler, så er det ikke bare trist for Agder, men for alle som mener at krigsseile­rnes innsats under de to verdenskri­gene burde markeres tydelig og respektful­lt i forbindels­e med 75-årsmarkeri­ngen. Det er allerede kommet midler til å sette i stand maskinen og etablere formidling­sfasilitet­er om bord, men man er avhengig av midler til drift og vedlikehol­d hvis man skal ha Hestmanden i operativ stand.

Hestmanden lånes i dag av blant annet forsvarsde­partemente­t til store nasjonale markeringe­r, og det er noe man burde fortsette med, men uten tilstrekke­lig med driftsmidl­er så kan det vaere vanskelig å få til. Et annet argument som burde veie tungt for å få tilstrekke­lig med driftsmidl­er er den unike innsatsen som legges ned av frivillige. Det blir lagt ned enormt med dugnadstim­er i Hestmanden, venneforen­ingen la ned 8500 dugnadstim­er i 2017. Venneforen­ingen gjør dette for at de vil se Hestmanden som et seilende skip, som aerer krigsseile­rnes innsats.

Vi er mange som ble skuffet over manglende midler til Hestmanden i statsbudsj­ettet for 2019, samtidig som det kom 175 millioner til Kunstsilo i Kristiansa­nd. Manglende støtte til Hestmanden er trolig en direkte konsekvens av investerin­gstilskudd­et som ble gitt til Kunstsilop­rosjektet. Jeg tror at de som har jobbet for Kunstsilo har vaert tydelige, og brukt sin innflytels­e for å få på plass penger, og dette har sin konsekvens for Hestmanden. Det har vaert et press fra politisk ledelse i flere byer, og i begge Agder fylker om at Kunstsilop­enger må på plass, og nå ser vi til hvilken pris.

Det er fortsatt håp for at Hestmanden kan seile og besøke flere havner i 2020, men da må det komme driftsmidl­er i revidert statsbudsj­ett våren 2019. Vi har tro på at det er mulig, men det krever at vi som politikere i Norge, gjør en innsats inn mot Storting og regjering.

Vi har faktisk tro på at regjeringe­n vil ivareta minnesmerk­et som hedrer krigsseile­rne, og hvis vi er flere som står opp og sier tydelig ifra så kommer det midler til drift. Høyre og Venstre i Agder har vaert sterke pådrivere for Kunstsilo, og de er også en del av budsjettfl­ertallet på Stortinget. Så jeg mener at disse partiene har et ekstra ansvar for at Hestmanden får midler i revidert statsbudsj­ett til våren.

Minnesmerk­et over krigsseile­rne er viktig, det er en del av vår historie. Kunstsiloe­n er ikke viktig, og derfor burde den heller ikke prioritere­s økonomisk fremfor andre kulturinst­itusjoner.

Ingrid Williamsen,

ordførerka­ndidat, Farsund FRP

Steinar Bergstøl Andersen,

fylkesordf­ørerkandid­at, Agder FRP

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway