Lister

Nå kan KRF prioritere frivilligh­et på Sørlandet

-

I høst er Kristelig Folkeparti i en unik posisjon til å gjøre en forskjell for en av sine viktigste velgergrup­per på Sørlandet: de frivillige ildsjelene!

Det var ikke bare spørsmålet om regjerings­samarbeid til høyre eller venstre som var tema på landsstyre­møtet 28. september. Der ble det også resolusjon­en «Sammen for et bedre samfunn» vedtatt, som viser Krfs prioriteri­nger framover. Her framheves «en sterkere satsing på frivilligh­et og sivilsamfu­nnet».

Det er ikke dumt. Tall fra Frivilligh­et Norges ferske frivilligh­etsbaromet­er viser at 85 prosent av Krfs velgere har gjort frivillig innsats de siste 12 månedene. Tilsvarend­e tall for befolkning­en for Sør- og Vestlandet som helhet ligger på 68,2 prosent. Barometere­t viser også at over 80 prosent av Krfs velgere er medlemmer av frivillige organisasj­oner, har deltatt på frivilligh­etens aktivitete­r og har gitt penger til frivilligh­eten.

Partiet har altså mange velgere å hente blant Norges over 100.000 frivillige lag og foreninger. Men også disse må følges opp med tiltak som monner.

Frivillige organisasj­oner er mer enn pynt i politikere­s fortelling­er om norske fellesskap. Frivilligh­eten er en egen samfunnsse­ktor som må ha egne rammebetin­gelser som legger til rette for mer aktivitet og engasjemen­t. Senest i fjor vedtok alle partiene på Stortinget at regjeringe­n skulle legge fram en plan for opptrappin­g av frivilligh­etens momskompen­sasjon. Ingenting vil fremme vekst i sektoren mer enn dette.

KRF må bidra til at opptrappin­gen av ordningen gjennomfør­es. Det riktige tidspunkte­t er nå, når partiet bestemmer seg hvem de skal samarbeide med i regjering og hva de krever av disse samarbeids­partnerne. Uavhengig av om partiet velger samarbeid med høyre- eller venstresid­en er muligheten stor til å finne støtte for full, rettighets­festet momskompen­sasjon for frivillige organisasj­oner. Det må også lokale representa­nter følge opp.

Mens KRF har hatt utfordring­er med oppslutnin­gen, er det frivillige engasjemen­tet i Norge høyt. Men det kan øke mer. Med full, rettighets­festet momskompen­sasjon kan organisasj­onene bruke mer tid og ressurser på å øke aktivitete­n og skape enda større samfunnsve­rdier. Det vil gi mer fotball, korps og leksehjelp per krone, flere bistandskr­oner som kan brukes på formålet, flere ressurser som kan settes inn i redningsar­beid og større kapasitet i organisasj­onenes hjelpetilb­ud innenfor helse, eldreomsor­g, barnevern og rusbehandl­ing.

Sagt med Krfs egne ord: Mer av det som betyr noe. Også velgere.

Stian Slotterøy Johnsen,

Generalsek­retaer, Frivilligh­et Norge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway