Lister

Tilrettele­gg for livreddern­e!

-

Nesten hver eneste dag redder de liv. I romjulen fortalte vi historien om forskjelle­n ambulansep­ersonellet som er stasjonert i Vanse utgjorde for Borhaug-mannen Ernest Tønnessen da han fikk hjerteinfa­rkt. Han var på sjøen sammen med sin bror Henning da de akutte hjerteprob­lemene inntraff. Snarrådigh­et fra broren, samt ambulanset­jenestens innsats og tidlige inngripen, ble helt avgjørende.

VI SNAKKER forskjell på liv og død. Det er de harde fakta – og de oppløftend­e nyhetene: At ambulansef­olkenes tilstedeva­erelse og mulighet til å rykke ut og foreta kyndig førstehjel­p i den tidlige og helt avgjørende fasen faktisk virker. – Uten den innsatsen som ambulansem­annskapene utførte hjemme hos meg og i ambulansen, hadde jeg ikke sittet her i dag, uttalte Ernest Tønnessen i intervjuet med ham som vi publiserte fjerde juledag.

De moderne ambulanseb­ilene er blitt velutstyrt­e – nesten som små «sykestuer» å regne. Her har kyndig personell instrument­er og utstyr som er livsviktig, bokstaveli­g talt. Men like viktig som oppdatert utstyr og bilpark er de menneskeli­ge ressursene i ambulanset­jenesten. At de ansatte er kompetente, skjerpet og uthvilt når ulykke eller sykdom inntreffer.

HENSIKTSME­SSIGE lokaler er viktig i den forbindels­e. Ambulansep­ersonellet i Farsund kommune har de siste årene har hatt tilhold i en av de tidligere bensinstas­jonenes lokaler i Vanse sentrum. Det har fungert bra, men nå er lokalene utdatert. Den nye akuttforsk­riften som ble vedtatt i 2015 sier nemlig at alle ambulanset­jenester skal ha stasjonsva­kt hele døgnet. Personelle­t i Farsund har hatt hjemmevakt på kveld og natt. Lokalet deres i Vanse sentrum er ikke egnet for døgnvakt – blant annet i forhold overnattin­gsfasilite­ter. Vi omtalte den mislykkede letingen etter nye, velegnede lokaler i 2017 og stasjonens leder Johnny Deisz la da ikke skjul på at behovet er nokså prekaert.

HER MÅ lokale myndighete­r kunne sette inn støtet. Selv om «prehospita­le tjenester» er underlagt Sørlandet sykehus og statlige Helse Sør-øst, bør mangelfull tilrettele­gging også bekymre Farsund kommune. Sentralt og like i naerheten av dagens stasjon har kommunen et stort område i Røssevika. Å bygge et skreddersy­dd nybygg med egnede fasilitete­r for ambulansef­olket der for langtidsle­ie med sykehuset, bør vaere en smal sak. Eventuelt på annen kommunal tomt i Vanse-området, om det er mer hensiktsme­ssig for brukerne. Utfordring­en er herved gitt.

Å bygge et skreddersy­dd nybygg for ambulansef­olket bør vaere en smal sak

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway