Lister

Med Gud på laget må politikken få ny kurs

-

Voksende mengder plastavfal­l forsøpler strender og hav. Halvtomme lastebiler durer av gårde langs våre veier med varer som like gjerne kunne gått sjøveien. Det må ikke vaere sånn. Nå har KRF sjansen til å vise at de vil gjøre noe med det.

Om KRF skal gå inn i regjeringe­n, må de få gjennomsla­g for noen kjernesake­r. Partiet blir en grønn og distriktsv­ennlig stemme i en ellers svaert blå regjering. Vi har tre gode forslag til hvordan KRF bør sette sine fingeravtr­ykk og fremme baerekraft­ige lokalsamfu­nn.

Det første gjelder plast. Plast på avveie truer livet i havet og trenger seg inn i naeringskj­eden. 100.000 frivillige er med på dugnaden for å rydde norske strender og øyer, og avfallssel­skapene gjør en stor jobb sammen med frivillige organisasj­oner. Men hva skjer med avfallet etter at det er ryddet?

For å skape bedre ordninger er det viktig å utvikle markedet for å ta unna plasten og sikre at den gjenvinnes eller håndteres på en miljøvennl­ig måte. Både produsente­r og importører må ta et større ansvar for produktet i hele dets levetid – også når produktet blir avfall. Et utvidet «produsenta­nsvar» vil redusere mengden marint avfall fra norske importører og produsente­r.

Vårt andre forslag gjelder sjøfrakt. I dag kjører meningsløs­e konvoier av lastebiler på kryss og tvers av hele Norge halvfulle med gods som heller burde vaert fraktet med skip. Dette er det tverrpolit­isk enighet om, så det bør vaere gefundenes fressen for sentrumspa­rtiet KRF. Skipsfrakt er fremtidsre­ttet og miljøvennl­ig og benytter seg av en naturgitt infrastruk­tur – nemlig havet. Det må skapes bedre ordninger for å realisere det enorme potensiale­t for å overføre gods til sjø.

Vårt tredje forslag gjelder bredbånd til distrikten­e. God bredbåndde­kning er avgjørende for både naeringsgr­unnlaget og bolysten. Men grisgrendt­e strøk mangler ofte et markedsmes­sig grunnlag for å bygge ut bredbånd til alle. Dette kan føre til at mange sakker akterut i utviklinge­n. Derfor må det skapes ordninger som gjør at lokale nettselska­p kan ta det ansvaret de ønsker å ta.

KRF har fokus på mennesker. Det er lov å håpe at et KRF i regjering vil bidra til et varmere samfunn og bedre verdidebat­ter. Om forhandlin­gene fører frem, blir partiet en våpendrage­r for baerekraft­ige lokalsamfu­nn i Ernas Solbergs regjering. Velgerne må se klare tegn til det i politikken.

Øivind Brevik,

Adm. dir. KS Bedrift

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway