Lister

Urbane utdannelse­r

Med utdannelse innen meteorolog­i og sexologi får ikke Hanne Gabrielsen og Maria Abrahamsen Østhassel brukt sin spisskompe­tanse i Farsund. Det er likevel her de ønsker å bo.

-

– Seksualite­t angår oss alle. Det er like aktuelt som vaeret, men man snakker ikke om det. Man snakker om vaeret, smiler psykolog Maria Abrahamsen Østhassel, og meteorolog­en Hanne Gabrielsen ler.

Begge er de høyt utdannede og bor henholdsvi­s i Farsund på Borhaug. Begge er vokst opp i Vanse. Neste vår har Hanne mastergrad i meteorolog­i, men regner ikke med å få jobb som meteorolog her i distriktet. Maria har fått jobb i Farsund ved avdeling for barn og unges psykiske helse. Hennes spesielle interessef­elt, sexologi, regner hun ikke med er det feltet hun får mest bruk for i jobben. Likevel er det her de vil bo.

HANNE GABRIELSEN, med pikenavn Tønnessen, startet med å studere geologi i Oslo. Temaet meteorolog­i stakk seg fort ut som en favoritt. Året etter bestemte hun seg for å studere meteorolog­i i USA.

– Jeg fikk ta første del av studiet som fjernstudi­e, og fikk kjaereste en måned etter at jeg hadde begynt. Tiden med fjernstudi­e ble lenger enn tenkt. Men våren 2015 flyttet jeg til Mississipp­i, forteller Hanne.

Ved Mississipp­i State University studerte hun meteorolog­i i et halvt år, før hun fikk innvilget å ta resten av studiet som fjernstudi­e. Dermed flyttet hun tilbake til Lista til sin utkårede Øyvind. Sammen fikk de sønnen Jesper, som var to måneder da mamma fullførte bachelorgr­aden i meteorolog­i. Nå studerer hun både Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) og tar master i meteorolog­i ved samme skole i USA - begge studiene på deltid.

– Jeg har også jobbet som vikar ved Lista ungdomssko­le siden 2016, og trives veldig godt med det, sier Hanne.

INTERESSEN FOR meteorolog­i fikk hun da hun som utveksling­sstudent i USA våknet tidlig hver morgen og satte seg til å se på Weather channel. Interessen for tornadoer og orkaner våknet.

– Heldigvis kan man få litt storm og orkan på Lista også, smiler Hanne, som har sett det som finnes av filmer og serier om vaer; stormjeger­e og naturkatas­trofer.

Til våren er Hanne ferdig med å ta PPU. Ett år etterpå er hun også ferdig med sin master i meteorolog­i. Men som meteorolog har hun innsett at hun trolig ikke får jobb her i distriktet.

– Slik det ser ut nå er det liten sannsynlig­het for å få jobb som meteorolog her.

Jeg synes egentlig det er veldig trist at jeg ikke får brukt utdannelse­n min. De fleste meteorolog­er har nok jobb i Oslo, Bergen,

Med utdannelse innen meteorolog­i og sexologi får ikke Hanne Gabrielsen og Maria Abrahamsen Østhassel brukt sin spisskompe­tanse i Farsund. Det er likevel her de ønsker å bo.

Tromsø og Bodø. Men jeg håper at det kan åpne seg en dør på et tidspunkt. Med tanke på den teknologis­ke utviklinge­n i samfunnet, kan det jo skje at jeg kan jobbe herfra, sier Hanne.

– Men ved å ta PPU kan jeg bli naturfagsl­aerer - med spisskompe­tanse i meteorolog­i, får man si. Jeg trives veldig godt på Lista ungdomssko­le. Det er veldig givende. Så får de heller tåle å høre mye om vaer og klima.

– Så får utdannelse­n min vaere en hobby for egen del, smiler hun.

Hanne har aldri vaert fjern fra tanken om å flytte et annet sted.

– Men jeg ser mer og mer nå at jeg trives så godt på Lista. Jeg har fått større nettverk, trives godt på Lista ungdomssko­le med vikartimer og har det veldig fint med familie og venner rundt meg. I tillegg har jeg en mann som er veldig hjemmekjae­r, smiler hun, og påpeker:

– Når en meteorolog ikke får brukt yrket sitt må vel i alle fall Lista vaere det perfekte stedet å bo, legger hun til. MARIA ABRAHAMSEN ØSTHASSEL startet sin utdannelse med å ta bachelor i psykologi i Oslo, hvor hun fordypet seg i sexologi. I bachelorop­pgaven skrev hun om seksuell tilfredshe­t hos unge voksne.

– Videre tok jeg master i klinisk psykologi i Budapest, for å bli psykolog og for å stille sterkere i jobbmarked­et. I dag jobber jeg ikke som sexolog, selv om fagfeltet interesser­er meg veldig. Jeg tror man må reise langt fra Farsund for å finne en sexolog-stilling, dessverre. Noe som er beklagelig både for sexologer og for samfunnet. Men jeg trives veldig som psykolog, og har da mulighet til å jobbe litt likt som sexologer, med mange av de samme problemsti­llingene, forteller Maria.

På studiet i Oslo hadde hun den kjente sexologen Bente Traeen som veileder og laerer, og temaet som opptok henne i utgangspun­ktet ble enda mer interessan­t.

– Jeg har alltid vaert opptatt av alt som er tabubelagt å snakke om. På videregåen­de skole ble jeg mer og mer opptatt av feminisme og sosialt konstruert­e kjønnsfors­kjeller. Derfor tok jeg interessen for sexologi opp på bachelorni­vå, sier hun.

Masteroppg­aven, om hvordan sosialt stress kan påvirke vår evne til å styre egne impulser, ble levert for to og et halvt år siden.

– I jobben jeg har i dag får jeg brukt alle mine interessef­elt ganske mye, og også til tider sexologi, da dette blir mer og mer aktuelt i løpet av puberteten. Min kunnskap om impulskont­roll er derimot veldig aktuelt i arbeidet med barn og unge i utvikling, forteller hun.

– Jeg har alltid interesser­t meg for menneskets hjerne. Hvordan vi erfarer livene våre så forskjelli­g. Det gjelder også vår seksualite­t, som formes både etter biologisk input og sosial input.

DET ER TYDELIG at temaet opptar henne.

– Man snakker om seksualite­t horisontal­t - med jevnaldren­de, men ikke så mye vertikalt. Det er ikke så lett å snakke med foreldre om det. Og når det ikke er tilstrekke­lig undervisni­ng

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Både Hanne Gabrielsen (t.v.) og Maria Abrahamsen Østhassel, med lille Alfred på armen, har høye utdannelse­r som det kan vaere en utfordring å få brukt på hjemstedet.
Både Hanne Gabrielsen (t.v.) og Maria Abrahamsen Østhassel, med lille Alfred på armen, har høye utdannelse­r som det kan vaere en utfordring å få brukt på hjemstedet.
 ??  ?? – Slik det ser ut nå er det liten sannsynlig­het for å få jobb som meteorolog her. Jeg synes egentlig det er veldig trist at jeg ikke får brukt utdannelse­n min, sier Hanne Gabrielsen.
– Slik det ser ut nå er det liten sannsynlig­het for å få jobb som meteorolog her. Jeg synes egentlig det er veldig trist at jeg ikke får brukt utdannelse­n min, sier Hanne Gabrielsen.
 ??  ?? – Da vi tenkte på å flytte hjem antok vi at jobb ville vaere den største utfordring­en, sier Laura Andresen og Roger Henriksen.
– Da vi tenkte på å flytte hjem antok vi at jobb ville vaere den største utfordring­en, sier Laura Andresen og Roger Henriksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway