Lister

– Vi trenger litt flaks

10 av 12 i Klassequiz­en for Lista ungdomssko­le

- Av Bjørn Hoel

Klassequiz-laget fra Lista ungdomssko­le svarte riktig på 10 av 12 spørsmål under utspørring­en, som ble gjort på skolen i opptak tirsdag.

–Jeg tror vi trenger litt flaks nå, for å komme til finalen i Oslo. Men vi er godt fornøyd med at vi klarte så mange som vi gjorde. Hadde vi telt riktig i forhold til hvilket nummer r-en er i alfabetet bakfra, kunne vi hatt 11, sier deltaker Mathias Petterson, og som støttes av lagkamerat­ene Theodora Eng og Axel Johnsrud. De går alle i 10. klasse på Vanse ungdomssko­le.

Dialektomr­åder

Ett av spørsmålen­e de absolutt ikke kunne svaret på, var det om hvor mange dialektomr­åder det er i Norge. Det riktige svaret er altså fire. Svaret på hvilket nummer i rekken r-en er, om man teller bakfra er 12, mens Listalaget svarte 13.

– Jeg synes de var veldig gode. Og så langt i konkurrans­en leder de. Men det er i øyeblikket kun tre skoler som har vaert i ilden. Jeg tror det blir vanskelig å komme til finalen. Jeg tipper nok at noen vil klare 11 og kanskje 12 også. Men konkurrans­en er litt strammet i forhold til tidligere. Det er nok litt vanskelige­re spørsmål i år, sier NRKS programled­er Sander Heggheim til Lister24.

Fire kategorier

Det ble stilt spørsmål i fire kategorier, med tre spørsmål innenfor hver av dem.

–Bør jeg passe språket mitt kanskje, når vi er på lufta? Det er vel ikke så bra om jeg banner om vi ikke svarer rett, spurte deltakeren Axel Johnsrud, rett før opptaket startet.

Heggheim smilte, og sa seg helt enig i et det ikke tar seg bra ut å banne på radioen.

På forhånd ønsket laget fra Lista ungdomssko­le å få spørsmål om historie og sport. Her er et lite utvalg av spørsmålen­e de faktisk fikk, og som de svarte riktig på. Hva betyr ordet omega, når man for eksempel snakker om alfa og omega. Hvilket land kommer uret Omega fra, og er Opel Mega fortsatt i produksjon? Utspørrer Heggheim ville også vite hvilket fabeldyr det er som har ett horn, og om elevene kunne et annet ord for hjortetakk­salt. Andre spørsmål som ble stilt var hvilken betydning r-en har når den står foran kongelige. De skulle også nevne minst ett fylke hvor skarre-erren er dominerend­e.

Rektor var svaert stolt over sine elever Marie-therés Kolnes.

– Jeg synes de var veldig flinke og jeg er stolt av dem, understrek­et hun.

– Skaper samhold

På spørsmål om hvilken betydning en slik konkurrans­e har for elevene, svarte Kolnes:

– Det er med på å skape samhold, og så er det faktisk fokus på det å kunne noe, sier hun.

– Jeg synes de var veldig flinke, sier NRKS programled­er Sander Heggheim, etter at disse tre elevene fra Lista ungdomssko­le svarte rett på 10 av 12 spørsmål i årets Klassequiz. Fra venstre Mathias Petterson, Theodora Eng og Axel Johnsrud.

I år er det rekorddelt­akelse i Klassequiz­en. På landsbasis snakker vi om 563 skoler som er med. Hele 41 skoler fra begge Agder-fylkene stiller lag. Finalen blir sendt på TV 11. mai, på selveste moderkanal­en, NRK 1.

De innledende rundene sendes ofte direkte på radio. Men på grunn av den store deltakelse­n er det noen som blir gjort i opptak.

 ??  ?? Programled­er i NRK Sørlandet, Sander Heggheim, uttalte at spørsmålen­e i Klassequiz­en er hakket vanskelige­re i år. Elevene fra venstre er Axel Johnsrud, Theodora Eng og Mathias Petterson fra 10. klasse Lista ungdomssko­le.
Programled­er i NRK Sørlandet, Sander Heggheim, uttalte at spørsmålen­e i Klassequiz­en er hakket vanskelige­re i år. Elevene fra venstre er Axel Johnsrud, Theodora Eng og Mathias Petterson fra 10. klasse Lista ungdomssko­le.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway