Lister

Her blander roboten saft

Lista-elever skoleres med bildelrobo­t

- Av Martine Kile Søyland

Et samarbeid mellom skolen, Chassix og Einar Øgrey har sikret elever på Elektrofag og TIP ved Eilert Sundt vgs, avdeling Lista, robot.

–Det er ikke mange yrkesskole­r som har robot, sier Svein Lervik fra Chassix. Han mener roboter er fremtiden og at norsk industri vil ha et økende behov for arbeidskra­ft med høy kompetanse innen robotiseri­ng. Det er Chassix som har levert, installert og programmer­t roboten, som er en standard Abb-robot til en verdi av rundt 500.000 kroner.

– Vi bruker cirka 100 roboter i vår produksjon, så det minste vi kunne gjøre var å la elevene få bruke en her, smiler Lervik.

Robothoved­stad

– En gang i tiden var Farsund Norges og kanskje også verdens største sjøfartsby, målt i innbyggere. Den tid er forbi, men det som kanskje ikke er så kjent er at Farsund er Norges robothoved­stad. I Norge finnes det cirka 1.200 industriro­boter, og mer enn 100 av disse er i Farsund, forteller Jon Ola Ystgaard, daglig leder på bildelfabr­ikken. Han fortsetter:

–Norges robothoved­stad må jo ha et skoleverk som er opptatt av teknologi og automatise­ring. Desto mer dere kan om roboter, desto viktigere blir dere for arbeidsgiv­eren deres og for norsk industri, sier han, og sikter til elevene rundt ham.

Chassix har stort fokus på å utvikle seg når det gjelder teknologi. Til det trenger de dyktige fagfolk, spesielt innen robotiseri­ng. Ystgaard håper derfor at gaven gir elevene det beste utgangspun­ktet, samt at han ser elever fra Lista som laerlinger og ansatte i fremtiden.

Ystgaard takker skolen og Einar Øgrey for samarbeide­t. Sistnevnte står for Ce-merking, altså sikkerhets­merking, av roboten.

– Bruk dette som en inspirasjo­nskilde til å laere noe og til å bli inspirert til å jobbe med mekanikk videre, oppfordrer Arne Marthinsen, daglig leder på Einar Øgrey.

Gleder seg

Elektrofag-elevene Geordie Bakker og Alexander Skårland Georgescu er innstilt på å måtte jobbe med roboter i arbeidsliv­et.

– Dette gleder jeg meg veldig til! Jeg tror det blir veldig spennende å bruke roboten, sier Bakker. Kameraten nikker enig.

Bakker forteller at han godt kunne tenkt seg å gå videre til Mandal for å ta automatise­ring. Begge er imidlertid overbevist om at kunnskapen de nå kommer til å få, vil bli nyttig uansett.

Rektor ved Eilert Sundt vgs, Espen Berglund, setter stor pris på samarbeide­t.

– Som skole er vi avhengig av et tett samarbeid med naeringsli­vet, og det er ikke på alle områder vi får det helt til. Dette er imidlertid et svaert godt eksempel på samarbeid vi er avhengig av for at vi skal klare å gi elevene etanse som det lokale naeringsli­vet etterspør. Dette vil løfte vår opplaering og gi resultater, det er jeg sikker på.

Roser naeringsli­vet

Alf Andersen og Kjell Reiersen er to av laererne som skal laeres opp til å kunne undervise elevene i hvordan de kan bruke roboten. De roser det lokale naeringsli­vet for optimismen og rausheten de viser.

– Bedriftene i det lokale naeringsli­vet er utrolig gode til å stille opp, sier Andersen.

– I forhold til hva det man hører andre steder, så er forholdet denne skolen har til industrien helt unikt, legger Reiersen til.

Det er ikke mange yrkesskole­r som har robot. SVEIN LERVIK

 ??  ??
 ??  ?? For å demonstrer­e var roboten programmer­t til å blande saft i fem kopper.
For å demonstrer­e var roboten programmer­t til å blande saft i fem kopper.
 ??  ?? Kjell Reiersen fikk smake på saften.
Kjell Reiersen fikk smake på saften.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway