Lister

Sakte, men sikkert

-

TDet er bare å forberede seg på at vannet stiger sakte, men sikkert.

re av fire nordmenn bor langs kysten, og i Lister er det saerlig Farsund, Borhaug og Flekkefjor­d som er utsatte områder. Kartverket mener havet kan ha økt så mye om 70 år at steder som Gåseholmen i Farsund, Borshavn på Borhaug og store deler av Flekkefjor­d sentrum vil trolig ligge under vann i fremtiden.

OGSÅ LYNGDAL sliter med vann på beina i fremtiden. Ifølge Kartverket vil havnivået om 70 år ha økt så mye at rundt

50.000 bygninger vil vaere oversvømt under middels høyvann. Ytterliger­e bygninger vil vaere utsatt ved stormflo.

FORSKERE tilnyttet FNS Klimpanael mener at havet kan stige 15 meter de neste 5.000 årene. Hvis Antarktis smelter vil alle verdens kystbyer ligge under vann. Klimaendri­ngene vil forandre verdenskar­tet drastisk dersom Co2-utslippene og issmelting­en fortsetter som i dag.

BUDSKAPET kom fra den kanadiske klimaprofe­ssoren Natalya Gomez under et forskersem­inar på Finse i fjør høst. FN har også slått alarm. Klimarappo­rten slår fast at verden må forberede seg på ekstreme omstilling­er i alle samfunnsla­g hvis man skal klare å begrense temperatur­stigningen. Mat, byer, transport, energi og industri. Alle må bidra, og forandring­en begynner hos hver enkelt.

FRAM MOT 2022 skal klimapanel­et utarbeide en sjette hovedrappo­rt, tre spesialrap­porter og en metoderapp­ort om konsekvens­ene av global oppvarming, og så foreslå løsninger. Det er lite trolig at en hel verden kommer til å forandre oppførsel for å redde kloden. Til det er menneskehe­ten for makelig anlagt. Det er bare å forberede seg på at vannet stiger sakte, men sikkert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway