Lister

Kan få lederverv?

Men Grøvan har ingen statsråd-ambisjoner

- Av Bjørn Hoel

Krfs parlamenta­riske nestleder Hans Fredrik Grøvan ønsker ikke å spekulere på om han blir parlamenta­risk leder.

Torsdag ble det kjent at KRF har valgt å gå inn i Solberg-regjeringe­n, sammen med Høyre, Frp og Venstre. Det vil naturlig nok medføre en del omrokkerin­ger i partiet. Sannsynlig­vis får KRF tre statsråder. I går trakk dessuten Knut Arild Hareide seg som partileder, men i skrivende stund er det uklart om Hareide også trekker seg som parlamenta­risk leder.

–Jeg fortsetter inntil videre som parlamenta­risk nestleder. Regjerings­biten må jo komme på plass tidlig i neste uke, og da vet vi hvem som går ifra stortingsg­ruppa og inn i regjering. Da må vi først ha inn vararepres­entanter for dem. Når de er på plass, så vil den nye stortingsg­ruppa bli konstituer­t, sier han.

– Ikke aktuelt – Er det noen muligheter for at du kan bli en del av regjeringe­n?

– Nei, det ser jeg på som helt uaktuelt. Jeg har for så vidt ingen ambisjoner om det. Både Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad er begge aktuelle. Og så bør nok partiet ha inn en fra den såkalte røde siden, slik at det blir et mest mulig samlet lag.

– Du har selv vaert en forkjemper for at KRF fortsatt skulle vaere i opposisjon, og ikke velge side. Hvilke tanker gjør du deg om det nå?

– Nå har vi tatt en politisk beslutning, og så får vi stå for den. Vi har fått viktige gjennomsla­g, ikke minst verdigrunn­laget vårt. Det er blitt klart understrek­et at de kristne verdiene skal vaere tydelige. Vi har også fått gjennomsla­g for to viktige reformer, nemlig likeverdre­formen og barnerefor­men. Vi skal bidra til å løfte barn ut av fattigdom i Norge, blant annet gjennom en kraftig økning av barnetrygd­en. Det blir også innført aktivitets­kort for de mellom seks og 18 år, sier Grøvan.

Abortspørs­mål

Andre ting som blir trukket fram er at KRF fikk de andre partiene med på å si nei til til såkalt fosterredu­ksjon, men ikke endring av paragraf 2c. Partiet har også fått vetorett i bioteknolo­gispørsmål, som betyr at det ikke blir gjort noen endringer uten at alle partier er enige.

– Vi har også fått mye på klima, landbruk og fiskeri, og vi har fått trukket regjeringe­n naermere sentrum, sier Grøvan.

Må følges opp

Samtidig påpeker han at de flotte ordene også må følges opp i praktisk politikk.

– Ikke minst gjelder dette budsjettve­dtak. Det er jo på politikken og på resultaten­e vi blir målt på. Vi ønsker ikke minst å sette et preg på det som har med det verdimessi­ge å gjøre, synet på mennesker og menneskeve­rdet. Det å klare å få flere mennesker til å bli aktive bidragsyte­re i samfunnet vil i alle fall glede meg, sier Grøvan.

– Bra for Agder

Høyres stortingsr­epresentan­t og sambygding fra Lyngdal, Ingunn Foss, mener det er en god situasjon for Agder at KRF nå blir en del av regjeringe­n.

– Når KRF har valgt å gå i regjeringe­n er jeg sikker på at disse tre (Kjell Ingolf Ropstad, Torhild Brandsdal og Hans Fredrik Grøvan) vil ha lokale saker langt fremme i bevissthet­en, sier Foss.

Blant konkrete saker de siste årene i Agder nevner Foss blant annet vei og levekårsut­fordringer.

– I forhold til levekårsut­fordringer så er det mange i Agder som strever med fattigdom og levekår generelt. Det er klart at den reformen som nå er gått inn i plattforme­n vil bety for denne gruppen, sier Foss.

Vi har også fått gjennomsla­g for to viktige reformer. HANS FR. GRØVAN

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Lyngdølen Hans Fredrik Grøvan mener det er viktig at regjeringe­n også leverer i praktisk politikk.
FOTO: CECILIE NILSEN Lyngdølen Hans Fredrik Grøvan mener det er viktig at regjeringe­n også leverer i praktisk politikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway