Lister

En del av museet

Ny driftsform i Tingparken

- Av Svein Morten Havaas

Onsdag kveld ble det markert at Vest-agder-museet overtar driften av Tingvatn fornminnep­ark og besøkssent­er i Haegebosta­d.

Ordfører Margrethe Handeland (Sp) og fylkesordf­ører Terje Damman (H) fikk aeren av å sprette kaken begivenhet­en ble markert i Tingparken med inviterte gjester. De inviterte var mennesker som gjennom tidene på et eller annen måte har vaert med å følge Tingvatn fornminnep­ark og besøkssent­er eller fornminneo­mrådet. Blant dem var også styreleder Toril Runden og direktør John Olsen fra Vest-agder-museet, Ståle Olsen fra Tingvatn fornminnep­ark og besøkssent­er IKS og Erling Stokkeland fra Heddan gård.

Stolt og glad

–Uten ivaretagel­se og respekt for kulturminn­er hadde vi ikke hatt stedet. Som følge av manges innsats har vi nå fått på plass den første avdelingen av Vest-agder-museet i indre Agder, noe vi er veldig stolte og glade for, sier avdelingsl­eder for Tingvatn fornminnep­ark, Katja Regevik.

–Politisk vilje, ildsjeler som Erling Stokkeland og andre i den lokale befolkning­en har vaert helt avgjørende. Uten dette hadde vi ikke hatt det resultat som foreligger nå - Vestagder-museet avdeling nr. 13, Tingvatn fornminnep­ark, fortsetter hun.

Markeringe­n ble arrangert for å takke alle de som har gjort jobben. Under markeringe­n fikk de fremmøtte også høre om den militaere historien på stedet startet noen få år etter krigen. De fikk også høre om barndomsmi­nner fra stedet, om sommerjobb med å sjekke alle låsene på dørene, og ikke minst om det politiske arbeidet som er gjort på flere nivåer. Uten offentlig finansieri­ng og tro på kulturhist­oriens viktighet hadde ikke stedet vaert det det er i dag.

Fornøyde eiere

Vest-agder fylkeskomm­une og Haegebosta­d kommune på eiersiden er godt fornøyd med samarbeide­t med Vest-agdermusee­t og anser dette som en god løsning for stedet.

– Samtlige parter ser positivt på fremtiden. I lag med hverandre kan vi utvikle en positiv fremtid for stedet, sier Regevik, som håper og tror at Tingparken skal bidra til laering og kulturfors­tåelse.

– Det uttalte målet for Vestagder-museet er «å fortelle din historie», noe vi akter å gjøre. Vi håper også at stedet kan bidra til flere som forteller sin historie, slik at vi alle kan dra på et laeringsre­ise. Med dette skal Tingvatn fornminnep­ark fremstå som et åpent møteplass hvor historien feires. Dessverre er ikke historie bare solskinnsd­ager og vi må også tørre å diskutere de vanskelige sakene. De som er tiet fordi det har vaert for vondt å si noe om, sier avdelingsl­ederen.

Faglig miljø

Vest-agder-museet har faglig miljø som vil bidra til museets profil i formidling, markedsfør­ing, grafisk design, utstilling­sproduksjo­n med mer.

– Denne samlede styrken vil nå sette i gang langsiktig planleggin­g og utvikling av stedet hvor det saerlig er fokus på jernalderh­istorien, den rike folkevandr­ingstiden som markerer saerlig dalførene i Lister området. Fornminnef­eltet vekkes til live med levende museumsfor­midling. Vi håper på mange besøkende og tålmodighe­t. Dette skal bli et virkelig kult sted å besøke, sier Regevik, og fortsetter:

– Dette krever likevel fortsatt engasjemen­t både fra lokalbefol­kningen og andre som mener at historie er viktig. Vi kommer derfor med følgende oppfordrin­g: Delta i ditt museum og ta eierskap! avslutter avdelingsl­ederen, som lover å baere stafettpin­nen med stolthet.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Haegebosta­ds ordfører Margrethe Handeland (Sp) og fylkesordf­ører Terje Damman (H) sprettet marsipanka­ken da Vest-agder-museets overtakels­e av Tingvatn fornminnep­ark ble markert onsdag.
FOTO: PRIVAT Haegebosta­ds ordfører Margrethe Handeland (Sp) og fylkesordf­ører Terje Damman (H) sprettet marsipanka­ken da Vest-agder-museets overtakels­e av Tingvatn fornminnep­ark ble markert onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway