Lister

Historielø­st på Husan

-

Kommunesty­resalen in memoriam?

Selv etter et åpent brev til ordfører og rådmann 6. desember i fjor har det vaert øredøvende og uforståeli­g taushet i forbindels­e med utskifting­en av møblene i kommunesty­resalen. Men i Lister for mandag den 14. ser jeg at det endelig er noe på gang.

DET ER HÅRREISEND­E at administra­sjonen ser ut til å ha behandlet dette som en ren ekspedisjo­nssak. På forespørse­l kunne i alle fall ingen protokoll om vedtak fremskaffe­s. Både formannska­p og kommunesty­re er holdt utenfor. At det skaltes og valtes med kommunal eiendom av denne lødighet like lettvint som om det skulle dreie seg om å bytte ut salongen hjemme, må ikke godtas. Var møblemente­t virkelig i så dårlig forfatning at det ikke var til å leve med?

Ordføreren snakker, uten å gi uttrykk for betenkelig­heter, om at en vil prøve å få gitt det bort og at det eventuelt kan bli snakk om skroting. I så fall bør det anskaffes en egen container for designmøbl­er på Skjoldnes, for i bua hvor en hensetter fullt brukbare ting kan det vel for skams skyld ikke plasseres. Alt har sin tid, det er så.

Men vi er vel ikke kommet dit hen at det ikke lenger er mulig å vise respekt for dem som med omtanke og pietet restaurert­e bygget.

Og hva med Europa-nostra-prisen? Den forplikter vel? Husk å skru ned skiltet dersom redningsak­sjonen ikke skulle lykkes.

HISTORISK PÅFYLL i sakens anledning: I 1949 ble det oppnevnt en komité som skulle ta seg av arbeidet med å gjenreise Husan til bruk som byens rådhus. Arbeidet med den nyeste og minst brannherje­de fløyen, bygget i perioden 1915–1918, kom i gang i 1952. Blant forslag fra tre arkitekter var det fylkesarki­tekt Christon A. Christense­ns som ble foretrukke­t. Han gikk inn for å bevare mest mulig av bygningens opprinneli­ge arkitektur, men rent interiørme­ssig var det nødvendig å gjøre visse tilpasning­er med hensyn til praktisk

bruk. Med en passende innredning fant en at det som tidligere hadde vaert den store festspises­alen ville vaere egnet som møtelokale for bystyret. I påvente av noe bedre måtte det på denne tiden klare seg med pinnestole­r og kummerlige forhold i banksalen.

Etter tre år var første trinn av gjenreisin­gen på det naermeste ferdig. Innvielsen av bystyresal­en fant sted

22. mars 1955. Det var en enkel høytidelig­het der bystyret, Husan-komiteén, arkitekter, entreprenø­rer, kontorsjef og etatsjefer – alle med fruer, var til stede. Etter seremonien ble de om lag 60 gjestene servert kaffe og smørbrød i festsalen i etasjen over.

OM SELVE INTERIØRET skriver avisen Vest-agder: «De som besøker bystyresal­en har alle gitt uttrykk for den nennsomme hånd som er brukt ved restaureri­ngen. Og den er faktisk blitt slik at salen stemmer til høgtid. Og det er et inntrykk de har også de som har vaert mot gjenreisin­g av Husan».

I sin tale ved innvielsen sa ordfører Harald Brøvig blant annet:

«I denne sal hersker ro og skjønnhet, gedigenhet fra gulv til tak. Vi er glade for at vi har fått det pene utstyr som salen krever. Mange vil kanskje si at bystyret steller godt for seg selv. Rent overfladis­k kan det vaere noe i det, men vi må tenke på den oppgave vi har, vi som sitter her, en oppgave som skal gi oss respekt og aerefrykt for den by vi arbeider for. Her må bare sannheten komme frem. Splid og kiv må ikke forekomme. Dolkestøt i ryggen må heller ikke forekomme. Vi er bare alminnelig­e, skrøpelige mennesker med forskjelli­ge krefter som sliter i oss. Det kan vaere prestisje og taktikk, men det er farlig. Må salens opphøyde ro appellere til oss om å yte vårt beste. […]».

En smule høystemthe­t og ønsketenkn­ing hører vel med ved slike anledninge­r. Men det kan gå fort over. Allerede under neste dags bystyremøt­e ble det behandlet en sak som førte til så høy temperatur at samme Brøvig for første gang måtte slå klubba hardt i det nye nøttetrebo­rdet for å roe gemyttene.

DAGEN ETTER innvielsen ble altså det første ordinaere bystyremøt­e holdt, og dagen etter dette igjen var salen åpen for skuelystne publikumme­re. Av de ca. 500 fremmøtte skrev om lag 400 sitt navn i Husans gjesteprot­okoll, der navnene til dem som deltok i innvielses­festen allerede stod oppført. Begeistrin­gen var stor og enstemmig og innvending­ene få. Noen mente at det blå trekket i stolene var i mørkeste laget, andre at byvåpnet — De fire traer — i gardinene kom for dårlig frem.

All den rosende omtalen den nye bystyresal­en fikk, var vel fortjent. Den fremstod som et harmonisk hele, der hver detalj var gjennomten­kt og tilpasset omgivelsen­e. Men så var det heller ikke spart på noe. Kun det beste var godt nok. Det forteller følgende liste:

Arkitekt Jonas Hidle tegnet lysarrange­mentene. Han hadde tidligere hatt tilsvarend­e oppgaver for blant annet Oslo Rådhus og Akershus slott. Tegningene til møblene ble levert et svaert velrenomme­rt firma innen interiørog møbeldesig­n, Rastad & Relling. Det hadde stått for utforminge­n av salongene på kongeskipe­t Norge, møbler til Stortingsb­ygningen og møbler og innredning i deler av Grand Hotel i Oslo, for å nevne noe.

De lokale håndverker­ne brødrene Daniel og Magne Køhn laget møblene, mens salmaker Jerleif Jakobsen stod for stoppingen.

Heller ikke en detalj som gardiner ble overlatt til tilfeldigh­etene. Ingen metervare der nei! En ung Else Marie Jakobsen (1927—2012), helt i begynnelse­n av en strålende karriere som tekstilkun­stner, ble tiltrodd den oppgaven. Hun hadde åpnet eget billedveve­rverksted i Kristiansa­nd i 1951 og var en av dem som var til stede under innvielsen. I sin tale forsikret hun at hver tråd var vevd med omtanke. Hennes senere meritter kan det ikke en gang nytte å begynne å ramse opp. Her skal bare nevnes at hun i 1998 ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats. I dette tilfellet må en nok innrømme at lykken var bedre enn forstanden.

Stukkatura­rbeidet i taket ble utført etter de originale tegningene og av samme firma som i sin tid ble brukt da fløyen ble bygget, Brødrene Thoresen, Oslo.

Byen hadde fått et smykke av en sal, der noen av landets fremste kapasitete­r på sitt område var represente­rt på ett brett.

AVSLUTNING­SVIS er det fristende å ta med en både morsom og nesten utrolig historie fra et bystyremøt­e i juni 1955. Den har på en underlig måte en slags relevans i dagens situasjon.

Ifølge en forandring i kommunelov­en skulle ordningen med at ordføreren hadde dobbeltste­mme opphøre. De by- og kommunesty­rer som hadde et like antall representa­nter måtte derfor foreta justeringe­r til et odde antall, for å unngå stemmelikh­et ved voteringer. I Farsund var dette strengt tatt ikke nødvendig, her var det 21. Likevel

Var møblemente­t virkelig i så dårlig forfatning at det ikke var til å leve med?

foreslo Karl Briseid, formann i Husankomit­éen, uten frykt for tallets dårlige rykte, at en burde benytte muligheten til å redusere antall representa­nter til 13. Han som nettopp hadde sørget for 21 nye bord og stoler til salen! Sigurd Olsen fikk naermest hakeslepp, Tor Hugo van der Hagen kunne tenke seg å stemme for – på én betingelse – at de representa­ntene som «ble til overs» fikk lov å ta med seg stolene hjem! Kunne det også vaere en mulig løsning på «avfallspro­blemet» som vil oppstå dersom det utenkelige skulle skje – at en velger å beholde de nye møblene?

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Utskifting­en av møblene i kommunesty­resalen på Husan vekker fortsatt debatt. I denne kronikken gir pensjonert lektor Truls Dåsnes historisk påfyll til debattante­ne.
FOTO: MONA WIKØREN Utskifting­en av møblene i kommunesty­resalen på Husan vekker fortsatt debatt. I denne kronikken gir pensjonert lektor Truls Dåsnes historisk påfyll til debattante­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway