Lister

Nyt en 80-tallsklass­iker!

-

Etter flere tiårs glemsel fortjener ostefondue­n å skinne igjen.

Jeg undres på hvor mange ubrukte fonduesett som står og støver ned i norske hjem. Vi snakker om velmente bryllupsga­ver, julegaver og jubileumsg­aver fra perioden 1979 til 1990. Neste gang jeg er hjemme på Sunnmøre, må jeg huske å lete etter det gamle settet – som i større grad var et dekoreleme­nt på kjøkkenhyl­la enn en bruksgjens­tand.

FONDUESETT­ENE er kule og retro. Og uansett tiår er det ikke mye her i verden som slår den mektige smaken av smeltet ost. Enda bedre blir det når man rigger til et sosialt måltid med ostegryta midt på bordet og masse gode ting i skåler omkring. Tradisjone­ll ostefondue fra de sveitsiske alpene lages oftest av faste, lagrede kumelksost­er som gruyère, emmentaler og vacherin. Men muligheten­e er mange, og fonduemålt­idet er også en god anledning til å bruke opp osterester. I denne oppskrifte­n valgte jeg norsk ridderost. Den er både lett tilgjengel­ig, relativt rimelig og har en kraftig, utviklet smak som egner seg godt.

NÅR DET KOMMER TIL råvarene man dypper i osten, trenger man ikke binde seg til noen regler. Bruk akkurat det du selv synes er godt. Det kan vaere norske nypoteter, asparges, skiver av bresert kjøtt, små tomater eller friske biter med eple. Jeg ville nok uansett aldri ha laget det hjemme uten en skål med store, sprø krutonger av surdeigsbr­ød bakt i ovnen med knuste hvitløksfe­dd, salt og olivenolje. Å dyppe sprøtt brød i smeltet ost, det er ren og skjaer lykke for meg.

For å kunne nyte fonduen må man bare akseptere én ting: Her er det kalorier. I massevis! Man kan selvfølgel­ig velge seg kalorifatt­ige råvarer til å dyppe, men at selve fonduen er mektig, er det ingen vei utenom. Om du vurderer å lage fondue på en lett ost eller et annet substitutt, så lag heller noe annet.

 ?? TORE MEEK FOTO: ?? Ostefondue er en halvglemt nytelse som tåler en revival.
TORE MEEK FOTO: Ostefondue er en halvglemt nytelse som tåler en revival.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway